Mailat ar putea fi trimis în ţară

Mailat ar putea fi trimis în ţară

Românii condamnaţi definitiv în Peninsulă vor fi trimişi în penitenciarele din ţară, în baza unui acord româno-italian încheiat în 2003.

Românii condamnaţi definitiv de instanţele italiene pentru infracţiuni comise în Peninsulă vor fi trimişi să-şi execute pedepsele în ţară, fără să li se mai ceară acordul pentru acest transfer. Aşa au decis, ieri, premierul Călin Popescu-Tăriceanu şi omologul său italian Silvio Berlusconi, această măsură - adoptată în 2003 şi aplicabilă din 2006 - urmând să fie pusă în practică în cel mai scurt timp.   De această decizie ar putea beneficia şi Romulus Mailat, judecat în Peninsulă pentru uciderea italiencei Giovanna Reggiani. Premierul italian a ţinut însă să precizeze că „nu trebuie exaltate lucrurile care s-au bucurat de o mare acoperire mediatică privind faptele infracţionale comise de cetăţenii români în Italia“.   Potrivit lui Berlusconi, în Peninsulă lucrează aproximativ un milion de români care aduc anual circa 1% din bugetul de stat italian. „Nu vrem să vină în Italia persoane care nu au profesie şi care, pentru a supravieţui, recurg la acte de infracţionalitate“, a adăugat premierul italian, dând asigurări că românii cinstiţi nu vor fi judecaţi în funcţie de acte singulare. Deţinuţii pot fi transferaţi în ţările de origine

În ciuda divergenţelor pe tema transferului de deţinuţi, apărute între autorităţile române şi italiene, luna trecută, oficialii Ministerului Justiţiei (MJ) au explicat că o astfel de măsură poate fi totuşi pusă în practică. „În concordanţă cu legislaţia comunitară în materie, deţinuţii condamnaţi definitiv pot fi transferaţi în ţara lor de origine (Italia sau România), fără acordul acestora, atunci când instanţa decide şi măsura expulzării“, a explicat George David, purtătorul de cuvânt al MJ.

El a completat că această prevedere se regăseşte într-un acord încheiat între autorităţile române şi cele italiene, privind persoanele condamnate, împotriva cărora s-a luat şi măsura expulză rii sau a conducerii la frontieră.

Ne puteți urmări și pe Google News

MINISTRUL, DOJENIT

Cătălin Predoiu a încurcat cravata Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, a făcut senzaţie în cadrul întâlnirii bilaterale dintre executivul României şi cel al Italiei, care a avut loc, ieri, la Roma. Cravata de un roşu aprins a oficialului român, încadrată de o cămaşă albastră cu guler alb şi de un costum negru, a atras atenţia premierului italian, Silvio Berlusconi. În cadrul conferinţei comune de presă, acesta a ţinut să precizeze că i-a făcut cadou mai tânărului său coleg român şase cravate de o altă culoare „pentru a se asorta mai bine“. „I-am dăruit ministrului justiţiei şase cravate. Văd că nu şi-a pus niciuna. Sper să poarte una diseară, dar trebuie să se asorteze cu cămaşa şi costumul“, a declarat, amuzat, Berlusconi. Întâlnirea bilaterală dintre guvernele celor două ţări a fost prima reuniune de la reîntoarcerea lui Berlusconi în poziţia de şef al executivului.