Maica-stareţă a Mănăstirii Tăriceni din Călăraşi a născut gemene, la Spitalul Sf. Pantelimon din Capitală. Despre tatăl fetelor se crede că ar fi un preot. O echipă de reporteri EVZ a fost aseară la mănăstire pentru a lua reacţii despre această poveste de la măicuţe.
UPDATE 15.00. Măicuţa Sebastiana Gâtlan a trimis o scrisoare Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor în care îşi anunţă retragerea din viaţa monahală. Din spusele femeii, tatăl copiilor nu este preot, ci "un creştin pe care îl ştie doar ea şi Dumnezeu". UPDATE 14.50. Măicuţele de la schitul Tăriceni s-au închis în chilii şi refuză să vorbească despre ceea ce s-a întâmplat. "De unde să ştiu eu unde şi cum s-a întâmplat, doar n-am stat după ea!", a spus scurt una dintre măicuţe. Localnicii o vedeau pe maica-stareţă ca pe o femeie aspră. "I-a dat Dumnezeu după suflet. Era o femei aspră şi toate stăteau drepte în faţa ei", a spus o enoriaşă. UPDATE 14.30. Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor a luat hotărârea să trimită un alt preot care să oficieze slujbele la mănăstire. UPDATE 11.30. Imediat după ce a fost dată ştirea că maica-stareţă de la Mănăstirea Tăriceni a născut doi gemeni, mai multe persoane au venit la spital susţinând că sunt rude ale femeii. Fosta călugăriţă Sebastiana Gâtlan nu a vrut să recunoască pe nimeni, e foarte îngândurată, tăcută şi retrasă.
UPDATE 11.20. O femeie de aproximativ 60 de ani aşteaptă pe holul Secţiei de Nou-Născuţi pentru a intra să stea de vorbă cu maica-stareţă. Impresionată de povestea Sebastianei Gâtlan, aceasta a spus plângând că ar vrea să o ajute. "Eu nu o consider vinovată că a născut, am făcut atâtea avorturi la viaţa mea şi vreau să-mi găsesc măcar o mică parte de iertare în faţa lui Dumnezeu. Măcar pentru o perioadă, îi pun la dispoziţie, ei şi bebeluşilor, apartamentul meu. Le găzduiesc eu pe toate trei, să nu le abandoneze".
UPDATE 11.00. Maica-stareţă nu vrea să recunoască copiii şi din primele ei reacţii se pare că îi va abandona la Spital. CITEŞTE
UPDATE 10.30. Surse apropiate maicii, citate de jurnaliştii de la Antena 3, spun că aceasta ar mai fi născut un copil în urmă cu câţiva ani, pe care l-ar fi lăsat în grija satului, la un orfelinat din Ialomiţă. De altfe, Sebastiana Gâtlan ar fi slujit la o mănăstire din Ialomiţă, de unde ar fi fost izgonit din acest motiv. UPDATE 10.00. Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe spun că nu a ştiut nimeni până la momentul naşterii că maica stareţă e gravidă. De altfel, femeia ar fi reuşit să-şi mascheze foarte bine sarcina cu ajutorul rasei monahale. Naşterea celor două gemene ar fi avut loc sâmbăta trecută.
UPDATE 9.45. În prezent, la Mănăstirea Tăriceni mai sunt în jur de 5 maici şi un bărbat care le ajută la diverse treburi de gospodărie. Sebastiana Gâtlan a fost numită stareţă în urmă cu aproximativ cu 4 ani. A trecut la călugărie din tinereţe. Oamenii din sat ştiu că e de undeva din partea Moldovei şi că nu are familie.
UPDATE 9.15. Potrivit unor surse din lumea preoţească, tatăl slujeşte într-o biserică din oraşul Amara. Deocamdată nu se ştie identitatea sa, dar se spune că acesta ar fi trecut pe la spital cât timp maica-stareţă Sebastiana Gâtlan a fost internată şi s-a interesat de starea ei. Drumul până la mănăstirea Tăriceni. Cum au reacţionat măicuţele aseară
După ce ieşi din Lehliu urmează câţiva kilometri de şosea lină după cum şi-a făcut milă soarele. În curbe, delimitatoarele de tablă s-au dat bătute în faţa vremii şi au început să se topească intrând în pământ, cotropite de boscheţi. La aproximativ 10 kilometri de Lehliu apare primul indicator, spre "MĂNĂSTIREA TĂRICENI".
În prima localitate e pustiu, luminile sunt stinse peste tot, birturile au lacăte pe uşă, iar înăuntru arde câte un bec chior. Pe stradă, din sens opus, nu a trecut nicio maşină de 45 de minute. Primul suflet apare după o oră, în Valea Argovei, un câine alb, mare cam cât un mânz de o zi ţâşnite de sub un panou ruginit pe care se distinge cu greu - "POLIŢIA".
După o oră şi jumătate apare prima maşină pe drum. "În dreptul fostului SMT e troiţa peste stradă şi faceţi spre Tăriceni, pe deal e mănăstirea", se înţelege o explicaţie, încropită de la vreo 2 - 3 voci care se completau una pe cealaltă dinăuntrul unui Logan.
Am ieşit din Tăriceni, dar nicio mănăstire, nici pe stânga, nici în dreapta. Un paznic de la un siloz, tulburat dintr-un somn adânc, explică drumul: "vă întoarceţi, treceţi un podeţ, urcaţi un deal şi e la stânga mănăstirea". De gemenii maicii stareţe n-a auzit. "Nu ştiu, acum aud", răspunde amorţit bărbatul, cu un zâmbet carcateristic unui om ruşinat. Şi fără să intre prea mult în detalii se întoarce la ceea ce avea de terminat, un somn lung.
"E târziu, nu poate vorbi nimeni" Mănăstirea Tărniceni nu e chiar în pustietate, e la vreo 10 minute de mers pe jos din sat şi vreo 2 minute cu maşina din acelaşi punct.
De sub acoperişul de tablă se aud huhureli, câţiva porumbei se îngrămădesc la somn. În faţa bisericii sunt nişte piloni de beton, prăvăliţi unul peste celălalt.
În curtea mănăstirii e un foişor mare de lemn. La câţiva metri mai încolo sunt răsaduri aranjate în linie, protejate de frig cu sticle plastic tăiate pe jumate şi înfipte bine în pământ. În faţa chiliilor văruite în alb sunt alei, iar o boltă mare de verdeaţă încă rezistă cu străşnicie la temperaturile scăzute ale sfârşitului de noiembrie. Totul e curat şi aranjat gospodăreşte.
În ultima chilie e lumină puternică. Înăuntru arată ca un altar. Pe pereţi sunt icoane de lemn. La uşă stau de strajă împreună o pisică tarcată alb cu negru şi un câine aproape geamăn, aceeaşi culoare, aproape aceeaşi dimensiune.
De pe o uşă lăturalnică iese un bărbat de aproximativ 35 de ani. Nu e surprins deloc de vestea că maica stareţă a născut doi gemeni. Calm, merge direct către uşa camerei vecine. "Staţi un pic, să vedem, să chem pe cineva cu care aţi putea vorbi", spune bărbatul. Iese repede, în 7-8 secunde. De după ferestrele de termopan se vede o măicuţă care stinge speriată luminile şi prin întuneric face urgent o baricadă cu jaluzelele verticale. Brusc s-a făcut beznă în curte şi o linişte mormântală.
"E târziu, nu poate vorbi nimeni, vă rog să plecaţi", spune scurt bărbatul, după care ne urmăreşte pas cu pas până în faţa bisericii. Stă de veghe şi priveşte cu atenţie până coboară maşina dealul mănăstirii.
Gemenii ascunşi în dureri la un picior şi la spate Maica-stareţă a Mănăstirii Tăriceni din judeţul Călăraşi a fost internată la Spitalul Sf. Pantelimon din Bucureşti după ce, în ultima vreme, s-a plâns de dureri de spate şi la un picior. Numai că, la spital s-a constatat că ea era însărcinată. Sebastiana Gâtlan a dat naştere la două fete. Maica-stareţă, în vârstă de 40 de ani, şi-a ascuns sarcina, astfel că celelalte călugăriţe nu au ştiut nimic. Surse medicale au precizat pentru EVZ că maica-stareţă a fost internată joia trecută la Spitalul Sf. Pantelimon, acuzând colici abdominale. Nu mică a fost mirarea cadrelor medicale să descopere că, de fapt, faţa bisericească era însărcinată. Maica-stareţă a născut prin cezariană în câteva ore de la internare. Aceleaşi surse precizează că fetele se află în stare bună. Măicuţa nu vrea să le recunoască. Maica-stareţă nu a venit îmbrăcată în sutană, la spital, astfel că medicii nu au ştiut, iniţial, că ea este faţă bisericească. Copiii ar fi rodul dragostei dintre maica-stareţă Sebastiana Gâtlan şi un preot. Anchetă la mănăstire Vestea i-a lovit ca un fulger pe mai marii Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor. Aceştia au confirmat deja informaţiile referitoare la sarcina măicuţei de la schitul Tăriceni şi au deschis o ancheta pentru a stabili cine este preotul care a lăsat-o însărciantă pe maică.
Aseară, la scurt timp, capii Bisericii Ortodoxe au dat un răspuns în scurt timp. Reprezentanţii Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor au declarat că măicuţa a fost exclusă din viaţa monahală. Mănăstirea de maici de la Tăriceni (comuna Frăsinet) a fost deschisă în 2008, după trecerea în nefiinţă a călugărului care a renovat-o, în 2001. Biserica a fost iniţial construită în 1828, de către un negustor de origine greacă.