Maia Sandu, discuții despre problema împăduririlor din Republica Moldova

Sursa foto: Facebook

Republica Moldova. Maia Sandu, primul om al statului, a avut o întâlnire cu Sergiu Lazarencu, ministrul Mediului din Republica Moldova.

Două teme esențiale pentru țată au discutat cei doi demnitari. Una este legată de programul național de împădurire, cealaltă vizează problemele generale ale mediului.

Maia Sandu, discuții cu ministrul Mediului din Republica Moldova, pe tema programului național de împădurire

Liderul de la Chișinău a vorbit despre obiectivele care au fost îndeplinite de la lansarea acțiunii de împădurire.

„De la începutul lansării programului am plantat și regenerat pădure pe o suprafață de aproape 11 mii de hectare. Am reușit să creștem suprafețele plantate de 2,5 ori mai mult decât anterior. Obiectivul nostru este ambițios, dar crucial pentru a îmbunătăți calitatea mediului – să extindem și reabilităm 145.000 de hectare de pădure până în 2032”, a precizat Maia Sandu.

sursa: Facebook

Care, pe de altă parte, a remarcat și o problemă pe care a remarcat-o în timpul vizitelor pe care le-a făcut în mai multe zone ale Republicii Moldova.

„Ministrul m-a informat despre procesul de pregătire pentru inițierea în 2025 a construcției primelor două centre regionale de colectare și sortare a deșeurilor, care vor acoperi necesitățile raioanelor Ungheni, Călărași, Nisporeni, Edineț, Dondușeni, Briceni și Ocnița”, a declarat președintele țării.

Proiecte importante, care să construiască un viitor sănătos pentru generațiile ce vin din urmă

Liderul de la Chișinău a vorbit și despre importanța unui mediu sănătos, care să poată fi moștenit de generațiile viitoare.

Peste 100 de proiecte sunt în proces de implementare din Fondul Național pentru Mediu, destinate decolmatării lacurilor și râurilor, amenajării și reabilitării parcurilor, dotării localităților cu tehnică și echipamente pentru gestionarea deșeurilor, după cum notează provincial.md.

Programul de împădurire a început în acest an, în luna martie. Cum vă imaginați că dacă fiecare adult din Republica Moldova ar planta 10 copaci în acest sezon de primăvară și după aceea 10 copaci – în sezonul de toamnă. Nu este foarte mult, este un efort de o oră, dar care va aduce rezultate mari”, spunea președintele țării la vremea respectivă.