Maia Sandu: Creșterea pensiilor în Republica Moldova, o urgență

Sursa foto: Arhiva EVZ

Pensiile din Republica Moldova sunt mici în comparație cu media europeană însă, în ultimii ani, au înregistrat o ușoară creștere. De la 1 aprilie, pensiile au fost indexate cu 6%, astfel că, în prezent, pensia minimă pentru persoanele cu stagiul complet de cotizare este de 2.778 de lei, iar pensia medie a ajuns la 3.926 lei.

Vârsta standard de pensionare pentru femei în Republica Moldova va crește treptat până în anul 2028, până la 63 de ani, iar stagiul de cotizare va crește până la 34 de ani. Pentru bărbaţi, vârsta de pensionare rămâne neschimbată, fiind de 63 ani, iar stagiul de cotizare – 34 ani.

Creșterea pensiilor, o urgență

În raportul său public în fața cetățenilor, președintele Maia Sandu a vorbit despre situația pensiilor și despre ajutoarele acordate în ultimii ani, în ciuda dificultățilo eceonomice prin care trece Republica Moldova.

„În 2020, când am promis că pensia minimă pentru stagiu de vârstă va fi 2.000 de lei, știam că vor fi necesare resurse foarte mari, dar creșterea pensiilor era urgentă și crucială pentru vârstnicii noștri. Am crescut în trei ani pensiile cât nu au fost crescute în ultimii 10. Pensia minimă a crescut de peste două ori, de la 1.143 de lei la 2.778 de lei. La fel și pensia medie – de la 2.067 la 3.926 de lei. Plățile alocate pentru pensii au crescut cu 11,3 miliarde de lei față de acum trei ani. Pentru noi, ridicarea condițiilor de viață a vârstnicilor este fundamentală și acționăm pentru aceasta indiferent de greutățile economice”, a spus Maia Sandu.

Sursa foto: Razvan ValcaneantuEEC

Maia Sandu a recunoscut că se puteau face mai multe în ceea ce privește creșterea pensiilor, însă inflația a fost un obstacol: „Da, e nevoie de mai mult și inflația a fost o problemă.  Însă ne-am mișcat pe această direcție cu pași accelerați. Cine avea cu trei ani în urma abia un pic peste o mie de lei, are acum aproape trei mii de lei. Toți pensionarii cu pensia sub 5.000 de lei au primit în 2022 un ajutor unic de 1.500 de lei. Iar în 2024, peste 47 de mii de pensionari cu pensiile mici au primit ajutor financiar unic de 3.000 de lei”.

Ajutoare pe timp de război

Președintele a amintit și despre ajutoarele acordate persoanelor cu venituri mici. „Am crescut cu 40% numărul de medicamente oferite gratuit. Pentru prima dată, o serie de medicamente se acordă fără plată, iar altele sunt compensate în proporție de până la 80%. Deschidem farmacii în 150 de sate, unde niciodată nu a existat farmacie locală”, a mai transmis Maia Sandu.

Ajutoarele pentru plata facturilor a fost un alt subiect abordat de Maia Sandu. Aceasta a subliniat că toate aceste au venit pe fondul unei crize economice și al unui război la graniță: „Timp de doi ani, am acordat compensații la facturi de circa șapte miliarde de lei pentru 790.000 de gospodării. Am majorat ajutorul lunar pentru iarnă de la 500 la 800 de lei”.