Evenimentul Zilei > Justitie > Armata celor 700 de doctori de la Interne | EVZ EXCLUSIV
Armata celor 700 de doctori de la Interne | EVZ EXCLUSIV

Armata celor 700 de doctori de la Interne | EVZ EXCLUSIV

În șapte ani, la Interne, 700 de ofi țeri și-au luat doctoratul. Ministerul de Interne ține la sertar numele celor care au obținut titlul științific în perioada 2005-2014. Academia Națională de Poliție a demarat o investigație internă cu privire la doctorate.

Senatorul Valer Marian i-a cerut fostului ministru de Interne Gabriel Oprea, în primăvara anului 2014, informații despre numărul doctorilor din MAI, „având în vedere creșterea substanțială a numărului de grade de chestor sau de general în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, precum și a numărului de doctorate în știință obținut de angajați ai acestui minister”. În răspunsul său, Oprea a dezvăluit că 697 de angajați de la Interne au devenit doctori în perioada 2005-2014, iar 12 dintre aceștia au obținut titlul la universități din Republica Moldova.

Grade și bani

Surse oficiale din minister au explicat, ieri, pentru „Evenimentul zilei”, că toți angajații de la Interne care au avut titlu de doctor au primit până în 2009 un spor de 15% din salariu. De la măsurile de austeritate luate de Guvernul Boc, sporul a fost eliminat pentru noii doctori, însă cei care au prins bonusul au rămas cu el și au încasat banii în continuare.


FOTO: Gabriel Oprea a ținut „sub cheie” lista doctorilor din MAIPotrivit oficialilor din minister, deținerea titlului de doctor mai are un avantaj major: avansarea în gradul de chestor se face automat, fără examen, dacă ai un asemenea titlu științific.

Documentul oficial de la Interne dezvăluie că în perioada 2005-2014 au fost au fost acordate 27 de grade de chestor sau de general în IGPR, 9 la Poliția de Frontieră, 16 la Jandarmerie, 11 la ISU și 6 la serviciul secret al Internelor, renumitul „Doi și-un sfert”.

Ministerul ține însă secret numele celor aproape 700 de doctori, invocând legea datelor cu caracter personal. „Orice prelucrare de date cu caracter personal (…) poate fi făcută numai dacă persoana vizată și-a dat consimțământul în mod expres și neechivoc pentru acea prelucrare”, explică Internele.

Către DNA, via Moldova

Senatorul Valer Marian le-a spus oficialilor de la Interne că „circulă informații” că unele persoane și-ar fi cumpărat din Republica Moldova titlul de doctor „contra unor sume de ordinul a mii de euro” și că vrea să sesizeze DNA-ul. Întrebat care este numele și prenumele, gradul și funcția lucrătorilor din Ministerul Afacerilor Interne care au obținut doctorate în R.Moldova, ministrul Gabriel Oprea nu a vrut să răspundă.

Potrivit unei alte adrese oficiale, Internele i-au spus senatorului că acesta are doar „suspiciuni de fraudă” și nu „indicii clare cu privire la activitatea infracțională a unei persoane”. „Cerința existenței unor indicii clare este una dintre garanțiile pe care le poate oferi un sistem legislativ cu privire la riscurile de abuz din partea unor organe ale statului”, se arată în răspunsul MAI din 15 mai 2014.

Gabriel Oprea a mai spus că dezvăluirea numelor angajaților de la Interne care au doctorate, în vederea sesizării DNA, „este de natură a duce la răsturnarea prezumției de nevinovăție cu privire la toți acești angajați, ceea ce este inacceptabil într- un stat de drept”.

Anchetă internă

Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” a anunțat în luna iulie a acestui an că sunt verificate toate tezele de doctorat elaborate de la înființarea, în 2011, a Școlii Doctorale de Ordine Publică și Siguranță Națională. Ancheta a apărut după ce Comisia de Etică a unității de învățământ a cerut retragerea titlului de doctor în cazul primarului Sectorului 3, Robert Negoiță, sub suspiciunea de „plagiat multiplu”.

Plagiatele au zguduit MAI

Acuzațiile de plagiat au lovit în ultimul an inclusiv MAI. Ultimii doi foști miniștri de Interne, Petre Tobă și Gabriel Oprea, au fost acuzați de furt intelectual.

Ultima comisie de specialitate din Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis că teza lui Petre Tobă „conține un plagiat masiv”, care „încalcă grav normele academice” și a propus retragerea titlului de doctor, obținut în 2011 la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” cu lucrarea „Poliția Română – forța de stabilitate și securitate. Optimizarea managementului cooperării internaționale în vederea combaterii amenințărilor neconvenționale”.

Ministrul Educației, Mircea Dumitru, a semnat ordinul de retragere a titlului de doctor al fostului vicepremier Gabriel Oprea, după ce CNATDCU a stabilit că acesta a plagiat în lucrarea de doctorat cu titlul „Procedura plângerii prealabile”, susținută în anul 2000 la Facultatea de Drept a Universității București. A contribuit Petrișor Cană)

De ce se vânează doctoratele

Titlul de doctor le poate aduce angajaților din sistemul bugetar un salariu mai mare. În plus, doctoratul îi oferă titularului și un anumit prestigiu atât în rândul opiniei publice cât și în interiorul domeniului în care lucrează. Doctoratele sunt poarta de intrare și în învățământul superior, unde posesorii unui asemenea titlu științific pot ajunge la catedră și pot încasa lunar bani de la facultăți. Deținerea unui doctorat poate aduce și beneficii majore în domeniul cercetării. Posesorul unui titlu de doctor are șanse mai mari să obțină o finanțare pentru un proiect de cercetare, dar poate să fie și cooptat ca expert într- o cercetare, ambele funcții fiind plătite.

EVZ a reușit să facă ceea ce nu a putut ministrul Educației. A vorbit la telefon cu președintele demisionar al CNATDCU

Președintele Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), Viorel Barbu, și-a dat demisia după ce Senatul a votat, luni, scoaterea Consiliului din analiza cazurilor de plagiat. Ieri, ministrul Educației, Mircea Dumitru, declara că nu știe dacă această hotărâre este finală, pentru că „am încercat să vorbesc prin telefon cu domnul academician Barbu, dar nu am reuşit deocamdată, deci nu vă pot spune că asta este decizia finală”. Contactat telefonic de Evenimentul zilei, profesorul Viorel Barbu a răspuns prompt și ne-a declarat că se află de o lună în Germania și a confirmat că și-a anunțat demisia printr-un e-mail.


FOTO: Academicianul Viorel Barbu „Eu sunt la o conferință în Germania. Luni seara i-am trimis un e-mail domnului ministru al Educației, Mircea Dumitru, prin care l-am anunțat că demisionez. El mi-a mulțumit de activitatea de până acum”, ne-a declarat președintele demisionar al CNATDCU.

Întrebat dacă s-au făcut presiuni asupra lui în ceea ce privește anumite teze de plagiat, academicianul a negat: „Nu s-au făcut presiuni. Eu sunt plecat de o lună în străinătate, am mai citit pe internet despre scandalurile din ultima perioadă. Mie nu au nici ce să-mi ia, nici ce să-mi dea. Sunt prins cu activitățile mele, nu am timp să-mi mai pierd vremea cu birocrația într-un Consiliu decorativ. Chiar nu mă mai interesează. După decizia de luni a Senatului, universitățile sunt cele care trebuie să judece și să decidă dacă doctoratele sunt plagiate. Probabil că va rămâne domnul Marius Andruh, vicepreşedintele”. (Magda Spiridon)