Distribuirea cardurilor de energie a început miercuri, iar autoritățile spun că plafonul de venit ar putea fi majorat. În plus, valoarea acestui ajutor ar putea fi modificată dacă prețurile la energie vor crește în continuare.
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş spune că nu s-a luat încă o decizie în coaliție cu privire la eliminarea plafonului de venit până la care se acordă ajutorul pentru plata facturilor la energie, dar că nu este exclus ca acesta să fie majorat.
Posible majorări
Și valoarea acestui ajutor ar putea fi majorată dacă prețurile la energie vor continua să crească. „În momentul de faţă, nu s-a luat această decizie în coaliţie (n.red eliminarea palfonului). Eu am judecat lucrurile din perspectiva persoanelor şi familiilor defavorizate, pentru că până la urmă la ei ne gândim.
Eu nu cred că această decizie ar trebui să fie cu un pronunţat caracter politic, pentru că totuşi e vorba despre oameni şi la ei trebuie să ne gândim. Dacă costurile cu utilităţile vor crește în continuare, este limpede că trebuie să ne gândim poate chiar şi la actualizarea ajutorului de încălzire. Este bine că avem acești bani şi ei sunt alocaţi din bugetul Uniunii Europene”, a declarat Marcel Boloş, la România TV.
Aprobare de la UE
Ministrul a explicat că persoanele cu un venit de până la 400 de euro pe lună (2.000 de lei) pot fi considerate, potrivit Comisiei Europene, drept persoane vulnerabilă. Dacă ar fi crescut acest plafon de venit, Guvernul ar trebui să justifice decizia în fața autorităților europene.
„Noi trebuie să ducem justificările de rigoare şi să avem şi discuţii cu Comisia Europeană pe această temă. Eu sper, indiferent cine va fi titularul de portofoliu, să se gândească şi la oameni pentru că şi noi aveam de ales între a nu face nimic și a ne lupta pentru oameni”, a mai spus Marcel Boloş.
Cum se plătesc facturile
Cardul de energie va putea fi utilizat la plata facturilor, fie că este vorba despre gaze naturale, curent electric sau întreținere, dar și pentru achiziția de lemne pentru foc. Practic, cardurile de energie nu vor fi alimentate cu bani ci vor atesta faptul că deținătorul este o persoană care beneficiază de ajutorul de la stat pentru plata facturilor. Beneficiarii trebuie să plătească facturile la sediul Poștei Române sau direct la poștaș.
Plățile vor putea fi făcute în curând și online. În ședința de marți, Guvernul a adoptat o ordonanță care prevede posibilitatea ca beneficiarii cardurilor de energie să transmită documentele necesare plății facturilor prin intermediul unei aplicații, pusă la dispoziție de Poșta Română.