Mai multe submarine iraniene au pătruns în apele Mării Roşii

Mai multe submarine iraniene au pătruns în apele Mării Roşii

Iranul a trimis un număr neidentificat de submarine într-o misiune de recunoaştere în Marea Roşie, a anunţat agenţia semioficială Fars, citând un oficial de la Teheran, potrivit ziarului israelian Haaretz.

"Submarinele armatei iraniene au intrat în apele Mării Roşii cu misiunea de a strânge informaţii şi identifica nave de război ale altor ţări", a transmis agenţia. Fars nu a specificat câte submarine participă la această misiune, dar a precizat că acestea sunt însoţite de nave de război apaţinând celei de-a 14-a Flote iraniene.

Postul public Press TV relata în urmă cu o lună că două nave, fregata Bandar Abbas şi distrugătorul Shahid Naqdi, aparţinând flotei menţionate mai sus, urmau să se alăture eforturilor internaţionale de combatere a pirateriei în largul coastelor somaleze. Cele două nave au trecut de strâmtoarea Bab-el-Mandeb şi se află acum în Marea Roşie.

Acum aproape un an, Republica Islamică a anunţat că îşi va extinde flota de submarine clasa Ghadir, în prezent în număr de 11. Submarinele de 120 de tone, de producţie internă, sunt utilizate pentru patrulă în Golful Persic şi Marea Omanului.

Misiunea submarinelor vine la doar câteva luni după ce nouă nave militare iraniene au traversat Canalul Suez în drum spre Siria, prima astfel de manevră de la Revoluţia Islamică din 1979. Israelul a calificat-o atunci drept un act de provocare.

Statul evreu nu a reacţionat încă la ştirea publicată de agenţia Fars.

Ne puteți urmări și pe Google News