Mai multe agenții guvernamentale americane, afectate de un atac cibernetic global

Hackeri. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Mai multe agenții guvernamentale americane au fost victimele unui atac cibernetic la nivel mondial care a profitat de un defect de securitate descoperit într-un software utilizat în mod obișnuit, a anunțat CNN. Agențiile guvernamentale americane primesc sprijin pe fondul atacului cibernetic asupra unui software vulnerabil, confirmă CISA.

Agenția americană pentru securitatea cibernetică și a infrastructurii (CISA) „oferă sprijin mai multor agenții federale care au suferit intruziuni” cu impact asupra softurilor vulnerabile exploatate de hackeri, a declarat pentru CNN, Eric Goldstein, director executiv adjunct pentru securitate cibernetică în cadrul CISA. „Lucrăm de urgență pentru a înțelege impactul și a asigura remedierea în timp util”.

Rămâne incert dacă atacatorii cibernetici responsabili de hackuirea agențiilor federale sunt un grup de ransomware pro-rus care a revendicat responsabilitatea pentru numeroase alte atacuri în cadrul campaniei de piraterie informatică. Atunci când CNN a pus întrebări despre identitatea hackerilor din spatele breșei din agențiile federale și despre numărul de agenții afectate, un purtător de cuvânt al CISA a refuzat să comenteze.

Cu toate acestea, această evoluție contribuie la extinderea listei de ținte afectate de o amplă campanie de piraterie informatică care a început în urmă cu două săptămâni și care a afectat universități și agenții guvernamentale importante din SUA.

O serie de atacuri cibernetice afectează SUA

Seria de atacuri cibernetice intensifică și mai mult presiunea asupra autorităților federale care s-au angajat să combată problema omniprezentă a atacurilor de tip ransomware, care au perturbat grav instituțiile de învățământ, unitățile de sănătate și organismele guvernamentale locale de pe întreg teritoriul Statelor Unite.

Potrivit unei declarații recente a Universității Johns Hopkins din Baltimore există posibilitatea ca atacul cibernetic să fi dus la furtul de „informații personale și financiare sensibile”, care includ înregistrări de facturare a serviciilor medicale. Hackeri pro-ruși revendică responsabilitatea atacului, în timp ce sistemul universitar din Georgia investighează amploarea atacului cibernetic

Între timp, sistemul universitar de stat din Georgia, care înglobează Universitatea din Georgia, cu cei 40.000 de studenți ai săi, și numeroase alte colegii și universități de stat, a confirmat că investighează „amploarea și gravitatea” atacului cibernetic.

Un grup de hackeri, cunoscut sub numele de CLOP, și-a asumat săptămâna trecută responsabilitatea pentru unele dintre aceste breșe. Printre victime se numără angajați ai BBC, British Airways, ai conglomeratului petrolier Shell, precum și ai guvernelor statelor Minnesota și Illinois, printre altele. Deși hackerii ruși au fost cei care au exploatat inițial vulnerabilitatea, experții avertizează că și alte grupuri ar putea deține acum codul software necesar pentru a efectua atacuri similare, potrivit CNN.