Republica Moldova. Prețurile producătorului la produse agricole au scăzut în prima jumătate a anului cu 14,7%. Astfel, costurile la produsele vegetale s-au micșorat în medie cu 19,5%, iar la produsele animaliere s-au micșorat în medie cu 2,5%. Informațiile au fost prezentate de Biroul Național de Statistică (BNS).
Chiar dacă instituția anunță o micșorare a prețurilor, în rețelele de magazine costurile continue să se menține la nivel înalt. Prețurile relativ mari în raport cu salariile moldovenilor se mențin și în piețe.
Cu cât s-au ieftinit produsele vegetale
Datele BNS arată că preţurile producătorului la produsele vegetale în ianuarie-iunie 2024 s-au micșorat cu până la 30% față de aceeași perioadă a anului trecut.
La legume – cu 31,0%, culturi cerealiere și leguminoase boabe – cu 25,9%, orz – cu 30,2%. La secară – cu 27,6%, porumb pentru boabe – cu 26,5%, grâu – cu 25,6%, ovăz – cu 25,0%, leguminoase pentru boabe – cu 13,2%.
Totodată, prețurile la floarea soarelui s-au micșorat cu 21,4%, la cartofi – cu 8,5%, fructe sâmburoase – cu 7,7%. În același timp, s–au majorat preţurile producătorului la nuci în coajă – cu 15,8%, plante de nutreț – cu 14,9%, fructe sămânțoase – cu 14,1%.
Costuri mai mici și la produsele animaliere
La produsele animaliere, preţurile de vânzare la ovine și caprine în greutate vie au scăzut cu 37,5%, la ouă alimentare – cu 8,3% și nesemnificativ la lapte – cu 0,2%.
Totodată, au crescut prețurile de vânzare la miere de albine – cu 10,1%, iar bovine în greutate vie – cu 3,5%.
Biroul Național de Statistică a precizat că informația este prezentată fără datele raioanelor din partea stângă a Nistrului și municipiul Bender.
Datele sunt expuse pe întreprinderile agricole, gospodăriile ţărăneşti (de fermier). Cele care dispun de terenuri agricole de 50 ha şi mai mare sau deţin la balanţă animale agricole şi reflectă dinamica preţurilor medii reieşind din structura efectivă a vânzărilor produselor agricole realizate de către acestea.
Potrivit BNS, preţurile producătorului la produsele agricole în anul 2023 s-au redus cu 17,8% față de anul 2022. Astfel, costurile la produsele vegetale s-au micșorat în medie cu 22,2%. Totodată, prețurile la produsele animaliere s-au majorat în medie cu 2,7%.