Mai aproape de terorişti: Americanii au deschis o bază pentru drone în Etiopia

Mai aproape de terorişti: Americanii au deschis o bază pentru drone în Etiopia

Pentagonul şi-a instalat recent o bază ariană pe un aeroport civil din sudul Etiopiei de unde lansează avioane fără pilot Reaper în operaţiunile care vizează grupările islamiste din estul Africii, afiliate Al-Qaida, dezvăluie cotidianul Washington Post, citând surse din armata americană.

Departamentul Apărării a investit milioane de dolari pentru a moderniza aeroportul din Arba Minch, un oraş de 70.000 de locuitori, în perimetrul căruia a fost construită o anexă unde sunt adăpostite avioanele fără pilot.

SUA au lansat operaţiuni aeriene în care sunt implicate dronele Reaper la începutul acestui an, vizând în special militanţii grupării islamiste al-Shahab care controlează o bună parte din teritoriul Somaliei.

După experienţa dramatică din 1993, în care 18 militari americani au fost ucişi iar două elicoptere distruse într-o misiune în capitala somaleză Mogadiscio, administraţia Obama a decis să nu mai desfăşoarte trupe în Somalia. Washingtonul a alocat în schimb tot mai multe fonduri instruirii forţelor de menţinere a păcii din statul african implicate în combaterea grupării al-Shahab.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deşi presa americană a scris despre decizia administraţiei democrate de a construi mai multe baze în Peninsula Arabică şi Cornul Africii de unde sunt lansate drone împotriva organizaţiilor islamiste. Despre baza din Etiopia nu s-a ştiut însă nimic până acum.

Pentagonul a confirmat existenţa respectivei baze, deşi ministerul etiopian de Externe şi ambasada statului african la Washington au negat în repeptatr rânduri colaborarea cu SUA, probabil pentru a preveni atacuri ale islamiştilor al-Shahab, aşa cum se întâmplă în prezent în Kenya.

Mai mulţi turişti care au călătorit în Arba Minch au confirmat că imediat lângă terminalul aeroportului local a fost ridicată o altă clădire unde, cel mai probabil, sunt adăpostite dronele americane.