Într-un interviu acordat BBC, el a spus că Europa riscă să facă jocul naționaliștilor ruși care încearcă să izoleze țara. În schimb, el a cerut liderilor UE să ajute Ucraina să devină mai stabilă, spunând că acest lucru va încuraja schimbarea din Rusia.

Hodorkovski a fost cel mai bogat om de afaceri din Rusia, până când a căzut în disgrația Kremlinului și a fost condamnat la 10 ani de închisoare. El este extrem de interesat de criza din Ucraina, de când a fost eliberat și trimis în exil, la sfârșitul anului trecut.

Hodorkovski a mai afirmat că Ucraina a intrat într-un război civil lent, dar nu crede că președintele Vladimir Putin plănuiește să invadeze Estul Ucraina.

Putin a pierdut controlul evenimentelor din țara vecină, crede Hodorkovski, referindu-se la incapacitatea recentă a Kremlinului de a opri referendumul din regiunile separatist pro-ruse Donețk și Luhansk.

Dar, a spus el, reacția Europei la evenimentele din Ucraina riscă să exacerbeze naționalismul din Rusia, stârnit după anexarea Crimeei la Federația Rusă.

Hodorkovski consideră că liderii UE ar trebui să evite să impună noi sancțiuni Moscovei și să se concentreze asupra încurajării reformei politice de la Kiev.