Lăcomia magistraților. Pensionari cer în prime cât pensia pe cinci ani

ÎCCJ Sursa foto: Arhiva EVZ

Magistrații pensionari cer să li se facă dreptate. Pe rolul instanţelor ieşene s-au înmulţit cererile depuse de judecători pensionari, care solicită indemnizația de pensionare, la care legea le-ar da dreptul.

Magistrații pensionari cer să li se facă dreptate, deoarece judecătorii CCR beneficiază de acest drept, dar nu şi cei ai instanțelor obişnuite. Prima de pensionare a unui judecător mediu, echivalează cu pensia medie pe cinci ani a unui român.

Cererile depuse de magistraţii pensionari sunt aproape trase la indigo, bazându-se pe aceeaşi argumentație. Un astfel de proces este cel dintre E.S. şi Curtea ieşeană de Apel. E.S. s-a retras din activitate în iulie 2015, ca judecător cu grad de Tribunal. Ea a cerut colegilor magistrați plata indemnizației de pensionare. Şi nu oricum, ci cu aplicarea actualizărilor şi dobânzilor, începând cu data ieşirii la pensie.

Magistrații pensionari cer şapte indemnizații de încadrare lunare brute

Iar dacă magistratul a decedat înainte de pensionare, indemnizaţia se acordă familiei. E.S a invocat în favoarea sa prevederile Statutului Magistraţilor, adoptat în 2004.

Conform acestuia, „judecătorii şi procurorii cu vechime continuă în magistratură de 20 de ani beneficiază, la data pensionării sau a eliberării din funcţie pentru alte motive neimputabile, de o indemnizaţie egală cu 7 indemnizaţii de încadrare lunare brute”.

La ora actuală, indemnizaţia brută a unui judecător cu rang de tribunal se ridică la aproape 29.000 lei, salariul net. Adică aproximativ 16.800 lei. În august, pensia medie în judeţul Iaşi se ridica la 1.909 lei, uşor sub media naţională. „Prima de pensionare” solicitată de E.S. echivalează astfel cu pensia medie a 62 de ieşeni.

Instanţa de judecată. Sursa foto: Pixabai

Foştii magistrați invocă discriminarea

În plângerea sa, E.S. a arătat că magistraţii pensionari sunt discriminaţi faţă de cei ai CCR. Şi aceştia beneficiază de o primă la sfârşitul mandatului lor de 9 ani. Echivalentă cu şase indemnizaţii nete.

Judecătoarea ieşeană Monica Pivniceru, care şi-a încheiat mandatul de judecător constituţional anul trecut, a primit astfel o primă de aproape 30.000 de euro. Discriminarea invocată de E.S. nu ţine însă de diferenţa de valoare a primei, ci de faptul că judecătorii constituţionali o primesc, iar ceilalţi, nu.

Prin mai multe legi sau ordonanţe emise anual începând cu 2010 pentru echilibrarea bugetului naţional, Parlamentul a suspendat plata primelor tuturor judecătorilor, cu excepţia celor ai CCR. De fiecare dată, formularea a fost aceeaşi: „nu se acordă ajutoarele sau, după caz, indemnizaţiile la ieşirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea în rezervă”.

În şirul tipurilor de indemnizaţii a căror plată este suspendată nu a fost menţionată şi „indemnizaţia la încheierea mandatului”, de care beneficiază judecătorii CCR, scriu jurnaliștii de la Ziarul de Iaşi.