Din nou, despre magistrați. Evenimentul zilei anunța către sfârșitul lunii aprilie a acestui an că 22 de parlamentari, 21 de parlamentari de la PNL și unul de la UDMR, au propus o lege care vizează procurorii și judecătorii români, ce ar putea utiliza sumele de bani primite de la stat pentru plata chiriilor pentru a achita ratele contractate la achiziționarea de locuințe. Prin acest proiect legislativ, se spunea că se urmărește consolidarea „independenței justiției” și „loializarea magistraților”. Am fost convins la acea vreme că o asemenea nesimțire nu va putea trece de votul parlamentar.
Ei bine, s-a putut! Senatul a votat propunerea legislativă care prevede ca suma acordată cu titlu de chirie magistraților să poată fi folosită de aceștia și pentru achitarea ratelor pentru achiziționarea unei locuințe.
CSM a avizat favorabil propunerea legislativă a 22 de parlamentari, 21 ai PNL șu unul al UDMR, cu o motivație de o ipocrizie absolut dezgustătoare: „Modificarea preconizată va accelera piața imobiliară prin creșterea cererii de achiziționare de imobile sau de construire de clădiri noi, fiind astfel create sau menținute numeroase locuri de muncă”. Adică, CSM a fost de acord cu o asemenea mizerie, nu în interesul pricopsirii și mai și a magistraților, ci de grija investitorilor imobiliari și a locurilor de muncă suplimentare pe care aceștia le-ar crea. Și pentru ca prosperitatea în branșa imobiliară să fie și mai spectaculoasă, CSM a cerut ca noua lege să se aplice și magistraților care au deja în derulare credite imobiliare, nu doar pentru cei care intenționează să facă asta după adoptarea legii.
Adică, mai pe înțeles, după ce contribuabilii sunt obligați să plătească magistraților salarii și pensii imense, de mii de euro, disproporționat de mari în raport cu salariul și pensia medie din țară, nu doar în România ci și la nivelul țărilor din Uniunea Europeană, acum aceiași contribuabili trebuie să la cumpere și case magistraților. Ca să fie foarte limpede, discrepanța dintre pensia medie a cetățeanului român și pensia magistratului este cea mai mare din UE.
Cu o singură excepție notabilă, judecătoarea Adriana Stoicescu, de la Timișoara, magistrat care a numit „grețoasă și nesimțită” inițiativa legislativă prin care contribuabilii să plătească ratele magistraților care doresc să-și cumpere sau să-și construiască o casă, restul breslei a tăcut mâlc. Exact același tip de reacție unanimă pe care am întâlnit-o atunci când s-a pus problema eliminării pensiilor de serviciu. Când cu pensiile de serviciu, corul magistraților a fost unanim și perfect acordat pe ideea că intenția de eliminare a pensiilor lor este un atac la „independență” și periclitează „imparțialitatea” magistraților. În chestiunea Protocoalelor SRI-DNA, magistrații nu s-au mai simțit deloc periclitați în independență și imparțialitate. S-au lăsat senini călcați în picioare, pentru că acțiunea de cumpărare a lor începuse deja promițător.
Să fie urmăriți penal de SIIJ, pentru infracțiunile săvârșite, nu vor, să răspundă patrimonial pentru erorile judiciare comise cu rea-credință sau din gravă neglijență, iar nu vor, în schimb vor salarii și pensii astronomice, mai mari decât ale absolut oricui din țara asta. Mai nou, vor și case plătite de cetățenii din ce în ce mai amărâți ai țării.
Dintr-o elită de care Statul de Drept și Democrația depind în cel mai înalt grad, magistrați devin pe zi ce trece o adunătură din ce în ce mai dezgustătoare în lăcomia ei. Cumpărarea magistraților este un proces care pare fără de sfârșit. Până acum, au fost cumpărați la leu. De acum încolo, vor fi cumpărați și la metru pătrat.