Magistraţii îl bagă în corzi pe Predoiu

Magistraţii îl bagă în corzi pe Predoiu

Ministrul justiţiei se abţine în faţa atacurilor venite din sistem.

Magistraţii fac presiuni din ce în ce mai intense asupra ministrului justiţiei, Cătălin Predoiu, pentru a obţine rezolvarea situaţiei financiare a instanţelor şi Parchetelor, inclusiv pentru acordarea, în mod nediscriminatoriu, a sporului de 50 la sută de risc şi suprasolicitare neuropsihică a judecătorilor. Programată iniţial pentru a rezolva situaţia financiară incertă ce planează asupra magistraţilor, şedinţa de ieri a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) s-a transformat însă rapid într-o adevărată răfuială între membri, pe deo parte, şi Ministerul Justiţiei şi Guvernul României, pe de alta.

„Legea zilei este amatorismul şi haosul”, a tunat jude cătorul Dan Lupaşcu, iar mesajul acestuia s-a materializat instantaneu în câteva propuneri de atac la adresa instituţiilor considerate responsabile de situaţia actuală: o plângere penală şi o sesizare a Curţii Constituţionale. Colac peste pupăză, potrivit propriilor declaraţii, Federaţia Projust a reuşit ca, în numai două zile, să strângă peste 2.200 de semnături, numărul necesar pentru declanşarea grevei de avertisment în sistemul judiciar. Pus în faţa avalanşei de critici din toate direcţiile, ministrul Cătălin Predoiu s-a mulţumit să reacţioneze printr-o abţinere la votul din plenul CSM privind aprobarea cerinţelor financiare ale asociaţiilor profesionale din justiţie. Aerul condiţionat, un lux Aprobarea rezoluţiei asociaţiilor pro fe sionale de ieri vine la o zi după ce membrii CSM şi reprezentanţii magistraţilor au dezbătut problema privind salarizarea şi bugetul de la Ministerul Justiţiei. La întâlnirea de miercuri seara au fost ridicate o serie de probleme, reunite generic sub cuvântul-cheie „austeritate”. Concret, magistraţii au susţinut că există instanţe ce au trecut pe buget de rezervă, lipsa banilor ducând, potrivit acestora, la situaţii uşor absurde: renunţarea la folosirea aparatelor de aer condiţionat sau la firmele care fac curăţenie. Un alt exemplu a fost redat, cu o notă de patos, de judecătorul Anton Pandrea.

Potrivit acestuia, din cauza neplăţii sporurilor pentru grefieri, s-a ajuns ca aceştia să plece de la serviciu la ora 16.00. „Cine mai redactează mandatele, cine le trimite în ţară?”, s-a întrebat, retoric, Pandrea. Şi, pentru a încheia în aceeaşi notă, acelaşi magistrat nu a uitat să arunce o mică ameninţare la adresa autorităţilor: „Prin stoparea finanţării, consecinţele se vor vedea curând!”. RĂSPUNS Predoiu recunoaşte „incoerenţa în salarizare”

Ne puteți urmări și pe Google News

Pus la colţ, ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, pare că începe să cedeze totuşi presiunilor, în favoarea nemulţumiţilor. „Sistemul judiciar se confruntă de mai mulţi ani nu doar cu proceduri greoaie, dar şi cu incoerenţă în sistemul de salarizare, care provine din modificările legislative frecvente şi necorelate şi din jurisprudenţa neunitară şi excesivă”, a explicat Predoiu. El a cerut sprijinul urgent al guvernului, al parlamentului şi al CSM pentru a stabili modalitatea şi termenele în care se pot stinge restanţele acumulate în ultimii ani în sistemul judiciar.

Asta, în condiţiile în care liderii coaliţiei de guvernământ au decis, în final, care vor fi principiile salarizării unice în sistemul bugetar, ce presupun şi îngheţarea salariilor mai mari decât venitul preşedintelui. Surse din executiv au anunţat că magistraţii ar putea fi printre primii vizaţi. „Îngheţarea salariilor mari de la buget, până în 2015, ar putea afecta veniturile unor procurori sau judecători de la instanţe supreme”, au precizat sursele citate. (Amalia Derscariu)