Peste 700 de magistraţi sunt gata să iasă la pensie dacă va fi modificată noua lege privind salarizarea Justiţiei, promovată de ministrul Cătălin Predoiu.
Motivul: actuala lege de pensionare a magistraţilor le acordă mai multe drepturi decât noua lege.
Pe de-o parte, proiectul „Predoiu“ majorează lefurile judecătorilor şi pe cele ale procurorilor cu 65 la sută şi includ sporurile de suprasolicitare neuropsihică şi de confidenţialitate. Urmarea: salariul unui magistrat cu 20 de ani vechime va creşte de la 6.000 de lei, cât e acum, la peste 9.000 de lei.
Pe de altă parte, pensionarea anticipată le va fi permisă doar magistraţilor care au lucrat 25 de ani efectiv în Justiţie, faţă de actuala lege care permite pensionarea anticipată şi celor care au activat în alte funcţii juridice. Pensia de serviciu va fi de 80 la sută din ultimul salariu brut încasat.
„Colegii sunt stresaţi“
Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), judecătoarea Lidia Bărbulescu, confirmă că adoptarea legii „Predoiu“ ar putea determina aproximativ 700 de magistraţi să ceară rapid pensionarea în baza legii vechi, mai avantajoasă. „Dacă se va întâmpla asta, evident că sistemul va fi paralizat pentru că nu vom putea pune în locul lor, în termen foarte scurt, alţi judecători“, ne-a spus Lidia Bărbulescu.
De altfel, şefa CSM este un critic al modificării Legii 303/2004. „Nu este normal ca după 25 de ani să nu ai siguranţa unei pensii. De aceea sunt stresaţi colegii care şi-au scos decizii de pensionare. Adăugaţi la asta volumul foarte mare de muncă şi toate zvonurile şi arătările cu degetul“, ne-a spus Lidia Bărbulescu.
Mulţi dintre magistraţii care au obţinut în ultima vreme decizii de pensionare (pe care încă nu le-au comunicat la Consiliul Superior al Magistraturii) nu au vechime de 25 de ani efectiv lucraţi ca judecători sau procurori. Deciziile le-au primit pe baza unei modificări a legii din anul 2004 potrivit căreia sunt recunoscuţi ca vechime în magistratură şi anii în care au fost consilieri juridici, notari, avocaţi sau poliţişti la Poliţia Judiciară. De exemplu, un consilier juridic care a activat timp de 24 de ani la o instituţie publică (unde salariul este cu mult mai mic) şi care a intrat în magistratură în ultimul an de activitate, se poate pensiona ca judecător, deci să primească pensie de magistrat.
Sprijin pentru Predoiu
Preşedintele Curţii de Apel Cluj, judecătorul Virgil Andreieş, a confirmat şi el faptul că asupra magistraţilor se exercită o presiune insuportabilă din partea politicienilor şi a persoanelor care lucrează în administraţie.
„Toate aceste declaraţii şi mesaje şi chiar chestiunile legate de salarizarea magistraţilor îi fac pe oameni să se gândească la pensionare. În plus, faptul că s-au extins nepermis prevederile legale care recunosc ca vechime în magistratură mai multe profesii, a golit de conţinut această profesie nobilă, cea de magistrat. Aşa că demersul ministrului Predoiu este unul just“, a comentat judecătorul Adreieş.
La nivelul Curţii de Apel Cluj există 19 judecători şi zece procurori care fie au obţinut decizii de pensionare, fie şi-au depus dosarele în vederea obţinerii acestor documente. Judecătoarea Rodica Filip, de la Curtea de Apel Cluj, ne-a declarat că, dacă ar ieşi la pensie, ar avea un venit cu 30 de lei mai mare decât are acum salariul.