Magia nesfârşită a pietrelor

Magia nesfârşită a pietrelor

Grecia dezvăluie cetăţi antice, temple şi mănăstiri pe care localnicii le-au păstrat cu sfinţenie.

Legendele spun că fiecare piatră din Grecia are povestea ei. Cele mai spectaculoase au fost transformate astăzi în destinaţii de pelerinaj, spre care sute de mii de turişti se îndreaptă în fiecare an. Ei se delectează cu urmele celor peste 4.000 de ani de istorie şi admiră în toate formele ei amprentele ortodoxismului, printre care se strecoară încă vizibile reminiscenţele dominaţiilor veneţiene şi otomane.

Atena, un labirint al culturii

Parthenonul şi celelalte clădiri de pe Acropole au fost construite de Pericle în secolul V î.e.n. Acropole înseamnă, de fapt, oraşul de sus sau oraşul superior, unde locuitorii se pot refugia în cazul unei invazii.

Ne puteți urmări și pe Google News

De aceea, pe Acropole sunt construite şi monumentele religioase importante, fiind considerat cel mai sigur loc din întregul oraş. Pe strada Akadimias turiştii doritori de instruire găsesc Centrul Cultural al Atenei - o adevărată bijuterie arhitectonică din secolul al XIX-lea care găzduieşte o sumedenie de evenimente culturale. Tot aici îşi au sediul Muzeul Teatrului din Atena şi Biblioteca publică. Grădinile Naţionale, folosite în trecut exclusiv de palatul regal, sunt deschise acum publicului.

Riviera Olimpului

„Turiştii care poposesc pe Riviera Olimpului vor vedea sanctuarul vechii Elade, dedicat zeului Apollo, situat pe culmile joase ale Muntelui Parnassus, şi vor putea vizita situl arheologic, cu amfiteatrul şi Templul lui Apollo, care adăpostea în trecut preţiosul Oracol de la Delphi”, povesteşte Marius Usturoiu, managerul agenţiei Mareea. Traseul vizitatorilor poate continua spre Kalambaka, oraş aşezat în umbra fascinantelor mănăstiri ale complexului monahal de la Meteora, înălţate în văzduh, parcă suspendate pe stâncile abrupte ale Văii Tessaliei.

În drum spre Meteora se află şi cetatea Platamonas, pe un drum cu multe serpentine, ce urcă pe munte şi ajunge la un sat tradiţional, vechiul Pantelimonas. De acolo, se poate admira panorama Muntelui Olimp, unde au trăit cei 12 zei ai Olimpului şi la poalele căruia se află Dion, oraşul sfânt al Macedoniei.

Meteora este cel mai important centru monastic al Greciei, după Muntele Athos. Este un complex de mănăstiri construite de călugări cu ajutorul scripeţilor, cărămidă cu cărămidă, lipite pe peretele muntelui. Merită văzută Biserica „Sf. Paraschiva”, săpată în stâncă, din Valea Tempi, iar de la Izvorul Afroditei se poate lua apă făcătoare de minuni. În programul de vizite poate fi inclusă şi o oprire la Mănăstirea Marele Meteora (cea mai mare mănăstire din complexul Meteora, cu muzee şi ateliere de lucru deschise turiştilor), Mănăstirea Varlaam şi Mănăstirea Agios Stefanos (singura mănăstire din Meteora locuită de maici), numite pe drept cuvânt „mănăstiri înaripate”.

Peninsula Halkidiki, aflată în nordul Greciei, în apropiere de oraşul Salonic, atrage turiştii prin situl arheologic Kallithea cu un sanctuar datând din secolul VIII închinat zeului Dionisos şi Nimfelor, un altul dedicat lui Demeter şi lui Apollo, un templu doric din secolul IV închinat lui Zeus din Ammon, o mică biserică bizantină datând din anul 1000 î.H.

Raiul muzeelor

În Halkidiki se află Muntele Athos, o adevărată Mecca pentru creştinii care merg în Grecia de Paşte. În acest stat mo nahal, centru spiritual ortodox din 1054, se găsesc 20 de mănăstiri. Doar bărbaţii au voie în această zonă, accesul fiind interzis copiilor, femeilor, dar şi ani ma lelor-femele. Pentru a vizita Mun tele Athos este nevoie de un per mis, care poate fi obţinut cu şase luni înainte de călătorie.

Dintre insule, cele mai bogate sunt Creta şi Rhodos. „În Creta, influenţa otomană se regăseşte în moscheele păstrate cu sfinţenie de-a lungul timpului. Amprenta veneţiană se oglindeşte în cetatea Frangokastello”, afirmă Adriana Goicea, manager Cocktail Holidays. Chania este raiul muzeelor: Muzeul Arheologic (cu o colecţie bogată şi variată de obiecte, artefacte, arme, unelte ce datează din perioada Neoliticului până la sfârşitul dominaţiei Romane), Muzeul Naval (ideal pentru pasionaţii de călătorii pe mare, care vor găsi aici machete ale modelelor de vase, din antichitate până în epoca modernă, dar şi o colecţie de relicve care amintesc de bătăliile duse de Marina Greciei, arme şi portrete ale unor importanţi navigatori eleni), Muzeul Războiului (imagini şi documente istorice despre revoluţia Cretei împotriva turcilor, dar şi din războaiele balcanice, al Doilea Război Mondial), Muzeul Insulei Creta (unde se poate admira o colecţie impresionantă de manuscrise şi materiale folclorice, precum şi documente istorice, monede, hărţi, fotografii).

În Heraklion se află cel mai cunoscut obiectiv turistic din Creta, Palatul Knossos, care se află la originea mitului Minotaurului. Labirintul de pasaje, în ruine, par că se mişcă şi se schimbă atunci când vizitatorii merg prin ele. În fosta locuinţă a Regelui Minos, zidurile arată reproducţii ale unor fresce în care apar cetăţeni minoani de ambe sexe.