Colecţia Chanel a primit elogii, fiind considerată revelaţia Săptămânii Modei, în desfăşurare în capitala franceză.
A fost ceva magic în aer, marţi, când manechinele au scos pe podium noua colecţie Chanel houte couture pentru sezonul primăvară/vară 2011.
Colecţia a fost prezentată în cadrul Săptămânii Modei de la Paris - comenta presa internaţională, amintind că fascinaţia nu a venit, neapărat, de la faptul că celebrul prim rând de lângă podium fusese garnisit cu o adevărată ploaie de stele, de laVanessa Paradis şi Diane Kruger, la Pedro Almodovar şi Jerry Hall.
Fascinaţia nu a stat nici măcar în ţinutele încântătoare, uşor de purtat, asortate cu pantofi fără toc, nici de la tricourile accesorizate cu cristale sau jeanşii asortaţi cu jacheta clasică Chanel - atât de modernă şi de proaspătă şi la 90 de ani de când a fost lansată de celebra ei creatoare.
Magia, subliniază critica, a pornit de la delicateţea şi acurateţea cu care Karl Lagerfeld, de 28 de ani creatorul casei Chanel, jonglează cu un milion de posibile gânduri şi referinţe înainte de a pune în lumină o singură temă, concretizată apoi într- o colecţie seducătoare.
Lagerfeld, acum la 70 de ani, s-a alăturat celor de la Chanel în 1983 şi şi-a prezentat prima colecţie haute couture pentru sezonul primăvară/vară în acelaşi an. După 28 de ani şi 56 de colecţii personale scoase pe podium, Lagerfeld spunea recent că îi vin ideile "aproape prin miracol", în câteva momente, de regulă între vis şi stare de veghe.
Show-ul Chanel a început, aristocratic, cu o ţinută prezentată de modelul cu origini scoţiene Stella Tennant, nepoata Ducesei de Devonshire, care a prezentat noua viziune Lagerfeld: o jachetă scurtă, păstrând doar "o şoaptă" din celebra croială, asortată cu o fustă deasupra genunchiului.
Punk şi cancan la Gaultier
Jean Paul Gaultier, inspirat de punk-rockul englezesc şi de french cancan, a dat volumul muzicii la zero pentru o prezentare dramatică a colecţiei Dior - pentru sezonul primăvară/vară.
Singurul zgomot care s-a putut auzi în timpul defilării (organizată într-o sală pretenţioasă a muzeului Rodin) a fost ţăcănitul tocurilor pe podiumul de prezentare, întrerupt, ritmic, de o voce calmă şi studiată, vocea "crainicului", care a prezentat fie care piesă vestimentară cu numărul ei şi o descriere detaliată, în franceză şi în engleză, a liniei şi a materialelor folosite.
Fiecare creaţie a avut un nume, de la "Belle Epoque" sau "Moulin Rouge", până la "Anarchy in UK" şi a fost aplaudată din primul rând de Catherine Deneuve şi Pedro Almodovar.
Romantism la Elie Saab Elie Saab a scos pe podium flori delicate, linii asimetrice şi tăieturi dramatice, umeri dezgoliţi şi cape futuriste, într-o paletă coloristică romantică, variind de la roz pal şi bej nud la lavandă sau roşu. Cu materiale subţiri şi detalii sofisticate, Elie Saab a anunţat cu această colecţie tendinţele generale pentru 2011, care includ efectele florale, materialele vaporoase şi liniile romantice.
Valentino, Maria Grazia Chiuri sau Pier Paolo Piccioli au scos pe podium "colecţii frumoase", mizând pe lungimi "maxi", majoritatea în culori pale, dintre care rozurile şi bejurile au fost incontestabilele vedete.
Armani a preferat, însă, culori tari, de la roşul electric la albastrul ultramarin, pene, o viziune retro, cu linii ciudate şi materiale insolite, care părea încurajată de una dintre clientele sale celebre, Lady Gaga. "Nişte creaţii care arată exact ca showurile TV de sâmbătă dimineaţa din anii ’60", comentează critica.