Recent, Marcel Boloș a făcut câteva declarații referitoare la cel mai așteptat proiect al românilor: reducerea prețurilor la produsele alimentare. Ministrul a subliniat că scăderile de preț vor fi implementate pe întregul lanț și că ulterior se va evalua impactul măsurilor adoptate.
Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, afirmă că există 14 alimente esențiale, iar comercianții vor fi impuși să aplice o marjă comercială maximă de 20%. În prezent, marja comercială ajunge până la 45%. Ministrul a mai spus că reducerile se vor aplica în absolut toate magazinele care vând produse alimentare.
De asemenea, în această limită de 20% vor fi incluse și alte taxe ascunse impuse de retaileri în prețul afișat, cum ar fi costurile pentru amortizarea retururilor și reparațiile magazinelor.
Cum va acționa proiectul reducerii prețurilor la alimente
„Urmează să fie implentat pe o perioadă de 3 luni și sunt așteptate ieftiniri considerabile la aceste produse alimentare. Aici trebuie să fim atenți să apară această ieftinire de la producător și până la vânzătorul final.
Lista pe care deja o avem anexată la proiectul de OUG cuprinde o listă de produse alimentare de bază.
Măsura este pentru trei luni, după aceea se va face o analiză în ceea ce privește impactul, iar ulterior se vor lua deciziile următoare în ceea ce privește consecințele pe care le-au produs aceste ieftiniri”, a explicat Marcel Boloș.
Ministrul Finanțelor a mai punctat că e prematur să se discute continuarea și că prima dată trebuie să vedem modul în care proiectul va produce efecte și să vedem pe mai departe măsurile corespunzătoare continuării. „Dacă prețurile scad și se vede la raft, este limpede că măsura este în folosul românilor și trebuie continuată. Discutăm de tot lanțul valoric”, a explicat Marcel Boloș, întrebat ce se va întâmpla după ce vor expira cele 3 luni, timp în care va funcționa măsura.
Ce alimente de se vor ieftini
În Anexa ordonanței de urgență se regăsește lista alimentelor care vor beneficia de prevederile acestui act normativ, fiind discutată și agreată de toate părțile implicate în producția și comerțul cu alimente. Această listă cuprinde următoarele produse:
- pâine albă simplă 300 - 500 grame, fără specialități
- lapte de vacă proaspăt 1.5% grăsime,1l
- brânză telemea de vacă vrac
- iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3.5%, max. 200 gr.
- făină albă de grâu ”000” 1 kg
- mălai 1 kg
- ouă găină calibru M 10 buc.
- ulei de floarea soarelui 1 l
- carne proaspătă pui: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui
- carne proaspătă de porc: carne de lucru, pulpă de porc cu os și fără os, spată porc
- legume proaspete vrac: roșii (tomate), castraveți, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei capia
- fructe proaspete vrac: mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă
- cartofi proaspeți albi vrac
- zahăr alb tos 1 kg,