BĂTAIE pe PIELEA de MĂGAR. China VÂNEAZĂ specia pentru a produce un ELIXIR extrem de CĂUTAT
- Antonia Hendrik
- 9 aprilie 2018, 11:13
Din 1990 până în 2016, în China s-a trecut de la 11 milioane la 5 milioane de măgari, animale din pielea cărora se obţine un medicament cu totul special. După colţi de elefant şi coarne de rinocer, acum e bătaie pe pielea de măgar, lucru ce pune în pericol însăşi existenţa animalelor respective.
Cea care a dezvăluit acest lucru a fost organizaţia pentru derpturile animalelor Peta Asia, care a publicat un video privind relele tratamente la care sunt supuşi măgarii în fermele din China. Aici, de fapt, pielea de măgar este una dintre cele mai căutate pentru producerea unui medicament special chinezesc, asemănător unei gelatine, numit ''eijao''.
Acum şi o anchetă a Economist arată cum marea cerere de elixir tonificant a făcut ca China să vâneze specia până în Africa. Din 1990 şi până în 2016, numărul măgarilor a scăzut în China de la 11 milioane la 5 milioane. Economist explică faptul că în Kenia măgarii sunt actualmente 900.000 de exemplare, jumătate faţă de 2009, iar anul trecut preţul unui măgar a crescut cu 325% în decurs de 6 luni. Din 2011 până în 2016 în Botswana numărul măgarilor s-a diminuat cu 60%, în timp de Columia a pierdut 10% şi Brazilia 5% din măgarii lor.
Potrivit Il Giornale, pentru a frâna comerţul nediscriminat, unele ţări ca Botswana, au hotărât să refuze permisunea exporturilor spre China, în timp ce alte ţări invită oamenii să nu mai cumpere acea substanţă sau produse care conţin acele ingrediente.
Oganizaţia ''The Donkey Sanctuary'', fondată în 1969 de Elisabeth Svendsen ca să apere specia, a evidenţiat ,de exemplu, disponibilitatea produselor care conţin ''eijao'' în magazinele MTC din Londra şi comercializate liber în reţelele eBay şi Amazon. Lipsesc, printre altele, controalele asupra sistemelor de măcelărire ilegală a măgarilor în zone îndepărtate semnalate în toată Africa.
''Între 4 şi 10 milioane de măgari pot muri în fiecare an pentru satisfacerea unei cereri incredibile, care cauzează simultan suferinţe în masă pentru aceste animale şi pune în pericol mijloacele de susţinere a milioane de persoane care depind de ei'', conluzionează ''The Donkey Sanctuary'', cerând să se pună capăt comerţului şi invitând ţările interesate de acest comerţ să urmeze exemplul Burkina Faso şi al Nigerului, întrerupând măcelărirea şi exportul măgarilor pentru pielea lor.