Mafia romano-rusa, dupa diamante in Africa

Intrata in vizorul autoritatilor romane pentru spalare de bani, gruparea de afaceri rusa care a pus pe butuci Nova Bank (defuncta Banca Unirea) a identificat un mijloc rapid de a expatria milioane de dolari: diamantele din Sierra Leone.

Crima organizata din Romania, conectata la vechile retele de spionaj sovietice, incearca sa preia mine diamantifere din "continentul negru".

Au aparut din negura Razboiului Rece, cand spionau Occidentul pentru gloria imperiului sovietic. In anii ‘90 au fost trimisi la noi. Au decapitalizat o banca si au capusat sistemul energetic national. Acum reprezinta interesele oligarhilor rusi in Romania si sunt monitorizati pentru spalare de bani. Boris Golovin Anatoli Patron Iuri Ustinov Alexei Voskoboi. Intrati in vizorul autoritatilor romane, Golovin si aghiotantii lui isi indreapta, acum, discret, antenele spre Sierra Leone, patria africana a diamantelor sangerii. Investigatia EVZ scoate la lumina pionii romani ai „gruparii GRU-KGB”, conexiunile cu liderii lumii interlope din Bucuresti si paravanele off-shore prin care reteaua isi plimba banii.

Pe vremuri, Boris Golovin a mai fost implicat in operatiuni speciale cu diamante. Documentele din Africa si rapoartele secrete intrate in posesia noastra arata ca vechile retele de spionaj s-au privatizat in afaceri subterane. Pe statele de plata a fost inclusa crima organizata din Romania.

CORNEL DINICU

Afacerea „Portbagajul” a izbucnit in ianuarie 2000. Atunci, Dinicu impreuna cu doi complici au furat 500.000 de dolari si un kilogram de aur in bijuterii din Mercedesul lui Mihai Bucurenciu, liderul interlopilor din cartierele bucurestene Regie si Giulesti. Cornel Dinicu si cei doi tovarasi ai sai erau capeteniile bodyguarzilor din Regie.

Bucurenciu a ripostat dur: un complice al lui Dinicu a fost sechestrat si torturat. Cand politia a intrat pe fir, „afacerea” a provocat un adevarat seism public. Politistii au fost acuzati de complicitate, s-a descoperit o retea de traficanti de droguri si s-au facut zeci de arestari.

Au fost destituiti seful Politiei Capitalei si ofiteri superiori de la Combaterea Crimei Organizate. Scandalul a reverberat pana la ministrul taranist de in-terne, Dudu Ionescu. In prezent, Cornel Dinicu este judecat la Inalta Curte de Casatie. In 2005, cand fratii Iancu au fost arestati in dosarul „RAFO”, trupa lor de bodyguarzi, comandata de Dinicu, i-a agresat pe ziaristii prezenti la tribunal.

PIONUL RUSILOR

Recuperatorul trimis in Africa

Otopeni. Aeroportul „Henri Coanda”. Joi, 24 mai 2007. Se grabea. Avea bilet la cursa pentru Bruxelles, programata sa plece la ora 7.20 dimineata. Numele din pasaport: Cornel Dinicu. Varsta: 35 de ani. Faimos in lumea interlopa, individul este stiut drept unul dintre cei mai periculosi recuperatori. A fost implicat in Afacerea „Portbagajul”, iar actiunile sale de tip racket „l-au consacrat” in vizorul politiei.

La ora 9.00 dimineata, Dinicu a ajuns in Bruxelles. A parasit aeroportul belgian la ora locala 12.30, imbarcat intr-un avion al companiei Brussels Airlines (cursa SN 239), potrivit documentelor de calatorie. Destinatia finala: Sierra Leone. Dupa o escala in Abidjan - Coasta de Fildes, romanul a aterizat pe Lungi Airport din Freetown - capitala Sierrei Leone. Ora locala: 20.55 p.m. (17.55, ora Romaniei). Un elicopter civil l-a dus in centrul orasului. Acolo, Dinicu s-a cazat la hotelul „Cape Sierra”, cel mai luxos din Freetown.

„Cercetasul” Districtul Kono. Estul Sierrei Leone. A doua zi, un jeep Nissan Patrol a strabatut in viteza soseaua Tonkolili - Kono Road, proaspat renovata. Un taximetrist local, Cornel Dinicu si o persoana neidentificata se aflau in masina. Destinatia lor: districtul Kono. Situat la granita cu Guineea, Kono este renumit pentru minele sale de diamante. Exploatarile sunt la suprafata, iar imaginile cu bastinasi care scormonesc noroiul raurilor fac parte din specificul locului.

Din rapoartele obtinute de EVZ reiese ca Dinicu era insarcinat sa prospecteze o exploatare diamantifera, concesionata recent unei firme locale nou-infiintata. Premisele afacerii au atras atentia, iar Cornel Dinicu a fost trimis in Sierra Leone. El reprezenta Total Asset Management GmbH, o companie elvetiana cu interese majore in Romania - conectata la gruparea Boris Golovin-Anatoli Patron-Iuri Ustinov. Total Asset Management (TAM) vrea sa preia un sfert din mina diamantifera, investind in firma concesionara.

Surse din anturajul ofiterilor KGB-GRU ni l-au indicat si pe cel care a aranjat deplasarea recuperatorului in Africa. Se numeste Liviu Nita si a fost protagonistul scandalului „Sunoil”. Legat ombilical de interesele rusilor, Nita este asociat in afaceri cu „gruparea GRU-KGB” inca din anii ‘90.

Pe 27 si 28 mai, „cercetasul” Cornel Dinicu a fost vazut intrand si iesind dintr-o cladire guvernamentala. Mai precis din Ministerul Minelor si Resurselor - singura institutie care elibereaza licentele anuale de exploatare a diamantelor. Fara aceste documentele autorizate, care arata provenienta pietrelor pretioase, vanzarea lor este ilegala. Asa ca romanul a avut de ce sa frecventeze si biroul consilierului de stat Aiah S. Allieu.

Misiunea lui Dinicu s-a terminat luni, 29 mai 2007. In jurul orei locale 15.00, el a parasit Hotelul „Cap Sierra” cu un elicopter care l-a dus catre Aeroportul Lungi. La 17.30, un avion a decolat in directia Bruxelles. Cornel Dinicu era la bord.

IN TARA CONTURILOR ANONIME

Misterioasa firma din Elvetia

Freienbach. Elvetia. 25 august 2006. Mereu la patru ace, sobri si discreti, dr. Franz Mattig si Corinne Schmid sunt doi avocati fiduciari, renumiti in cantonul Schwyz. Societatea pentru care lucreaza, Mattig-Suter und Partner Treuhand, administreaza firme infiintate in Elvetia, asigurandu-le consultanta juridica si fiscala. Unul dintre birourile casei de avocatura din Freienbach functioneaza pe malul frumosului lac Zürich, pe strada Churerstrasse (nr. 77).

Aici, la sfarsitul verii trecute, a fost inregistrata Total Asset Management GmbH (TAM), compania interesata de concesiunea diamantifera din Sierra Leone. Mattig si Schmid sunt directorii TAM, potrivit registrului companiilor din Schwyz.

Cei doi avocati furnizeaza si servicii de actionari fiduciari. Adica detin, pe hartie, actiunile TAM in numele adevaratului proprietar. Care, astfel, ramane anonim. Mai putin anonima este pozitia-cheie pe care TAM o ocupa in reteaua ruseasca din Romania.

Reteaua Bucuresti, str. Johann Sebastian Bach, nr. 10. Aceasta este adresa subsidiarei TAM. Se numeste Total Corporate Investment Group SRL si este controlata 100a de firma-mama din Elvetia. Prin „puiul” sau din Romania, TAM detine 47% din actiunile Centrului de Afaceri Romano-Rus (CARR), inventat de „gruparea KGB-GRU” - condusa de Boris Golovin, Alexei Voskoboi, Iuri Ustinov si Anatoli Patron.

CARR a fost lansat cu surle si trambite in vara lui 2003, la pachet cu Nova Bank, constituita pe scheletul defunctei Banci Unirea (preluata cu scandal de aceiasi rusi). Pretextul suna pompos: echilibrarea schimburilor comerciale romano-ruse. CARR are rol de firma de lobby, consultanta si intermediere. Sistemul integrat gandit de rusi era simplu, iar infrastructura, deja creata.

„Acum, Nova Bank garanteaza platile in schimburile care se vor realiza intre oamenii de afaceri rusi si romani”, anunta Iuri Ustinov, acum patru ani. Se avea in vedere legatura dintre Banca Comerciala de Investitii si Tehnologii din Moscova si Nova Bank din Bucuresti. Controversata banca moscovita e proprietara celei de aici. Ambele sunt conduse de expertul KGB-SVR, Anatoli Patron.

Masina de spalat bani Bucuresti. Oficiul pentru Spalarea Banilor. Imediat, tranzactiile rusilor au intrat pe un fagas dubios. In prezent, TAM si subsidiara sa din Bucuresti (Total Corporate Investment Group) sunt monitorizate pentru spalare de bani. In dosar este vizata o increngatura de 15 firme off-shore, intinsa din Elvetia pana in Singapore si aflata in spatele ambelor banci si CARR. Una dintre ele, Alitrade AG din Elvetia (canton Zug), e actionar fondator al Nova Bank. Coordonata de Anatoli Patron, Alitrade pastoreste si 50% din CARR, fiind asociata direct cu TAM.

SPIONUL MILITAR

Boris Golovin

Colonel (r) in trupele speciale Spetsnaz din cadrul GRU. In ‘90 a fost detasat in compartimentul de logistica si arsenal al Armatei Rosii. In ‘95 a aterizat in Romania. Acum, reprezinta, la noi, interesele oligarhilor Oleg Deripaska si Igor Zyuzin, „creatiile” evazionistului mondial Marc Rich, precum si corporatia rusa de stat TVEL Corporation, activa in domeniul nuclear. In 2003, Golovin a participat la fondarea Centrului de Afaceri Romano-Rus (CARR) si la infiintarea Nova Bank.

COLONELUL

Iuri Ustinov

Colonel (r) KGB. In prezent, face parte din stafful managerial al Mechel Targoviste (fostul COST), detinut de oligarhul Igor Ziuzin. In paralel, Ustinov este cofondator si director executiv al CARR, precum si vicepresedintele Camerei de Comert Romano-Ruse. Implicati in afacerea „Nova Bank”,  Iuri Ustinov si Anatoli Patron deruleaza afaceri cu carbune energetic pe care il vand CET-urilor romanesti la preturi umflate. Cei doi l-au cooptat in retea pe colonelul (r) SRI, Corneliu Paltanea, cercetat penal pentru protectia acordata mafiei petrolului.

"EXPERTUL"

Anatoli Patron

In Rusia, este stiut drept unul dintre specialistii financiaro-bancari ai KGB si, mai nou, al SVR - serviciul de spionaj extern. Este presedintele Bancii Comerciale de Investitii si Tehnologii (BCIT) cu sediul la Moscova, dar inregistrata in Singapore. Sub umbrela BCIT, in anii '90, Siria si Angola au cumparat arme rusesti - operatiune marca GRU. In Romania, Anatoli Patron a fost directorul Nova Bank (fosta Banca Unirea), decapitalizata printr-o tranzactie obscura cu un off-shore din Singapore. Patron este si cofondator al CARR, controlat prin firme infiintate in Zug (Elvetia), cartierul general al lui Marc Rich.

GENERALUL

Alexei Savich Voskoboi

General (r) KGB. A comandat rezidenta KGB din Turcia, dupa care a fost propulsat de Iuri Andropov (atunci, director KGB) la conducerea unui directorat extern al securitatii sovietice. Este un apropiat al lui Evgheni Primakov - fost director-adjunct al KGB, ex-premier si actual presedinte al Camerei de Comert a Rusiei. De altfel, Voskoboi l-a consiliat pe Primakov in perioada 1991-1996, cand acesta a condus SVR  - spionajul extern rusesc desprins din KGB.

SVR lucreaza in cooperare cu GRU - spionajul militar. La cei 81 de ani ai sai, Alexei Voskoboi e un tip energic. El a fost primul presedinte al Bancii Unirea, preluata de gruparea GRU-KGB si transformata in Nova Bank. Ulterior, inlocuit de Anatoli Patron, a ramas vicepresedinte. Batranul general este consilierul magnatului rus Arkadi Volski, presedintele Uniunii Antreprenorilor si Industriasilor din Rusia, prieten cu George Constantin Paunescu. 

Razboiul civil, traficantii rusi de arme si contrabanda cu pietre pretioase au ucis milioane de oameni si au inspirat filme hollywoodiene Prin „panza de paianjen” off-shore, rusii au expatriat sume mari. Consecinta? In 2006 a fost retrasa licenta de functionare a Nova Bank. Motivul: lichiditati scazute in urma transferului de bani in strainatate. Metoda de „albire” e clasica: investitii in foarte multe active fixe. Adica in terenuri si imobile. S-au adaugat si garantari suspecte de achizitii de carbune energetic rusesc. Pe care Alitrade AG si Global Corporation PTE Ltd. din Singapore (off-shore din retea) l-au vandut CET-urilor noastre. La preturi supraevaluate.

Chestionat de EVZ, Boris Golovin se detaseaza: „Am fost cu Anatoli Patron la Banca Nationala, la guvernatorul Isarescu si l-am prezentat. Le-am ales-o pe doamna directoare, Zoe Dinescu, o buna profesionista. Am pus-o pe ea director la Nova Bank. Pe urma am vazut ca n-o asculta nici pe ea, nici pe mine si am zis „bai, eu ma retrag”„.

Cel mai longeviv presedinte al CARR a fost afaceristul Constantin Samson. Fiul acestuia a fost nasit la cununie de Ioana Basescu, fiica presedintelui Romaniei. De numele lui Samson se leaga doua dosare penale instrumentate de DIICOT pentru fraude economice, scandalul „Fruvimed” si angajarea sotiei lui Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului.

BARLOGUL LUI NITA

„A dat in cap, dar e prietenul meu”

Bucuresti. str. Radu Beller. 15 iunie a.c. Arunca vorbele din coltul gurii, smechereste. Debordeaza de ironie si-si exerseaza vocabularul chiar si cand striga la flacaul din spatele barului: „„Farmacie”, daca nu te indispun, adu-mi si mie tigarile din masina!”. Liviu Nita (foto) isi are cartierul general pe strada cafenelelor din zona Dorobanti, la km 0 al fitelor bucurestene.

„Lavazza Caffe ii apartine, prin interpusi. Nita ne asteapta tolanit flegmatic pe scaunul sau. Vizavi de usa, la terasa, un brunet cat casa savureaza tacticos un esspreso. E Cornel Dinicu, „cercetasul” din Sierra Leone. Cu o ora inainte, EVZ il contactase telefonic. Dialogul, inregistrat atunci suna astfel:

EVZ: Am inteles ca reprezentati interesele firmei Total Asset Management  GmbH (TAM). Cornel Dinicu: Asaaa...

TAM vrea sa investeasca intr-o firma din Sierra Leone, motiv pentru care v-ati deplasat acolo. Cine v-a spus asa ceva? De unde aveti aceste date?

Sunt mai multe date concrete. De exemplu... Nu, nu eu. Nu am fost acolo niciodata.

Dar pe Liviu Nita il cunoasteti? Decat din vedere, asa...

Stim ca dansul v-a intermediat plecarea in Africa. Intrebati-l pe el atunci. Haideti, buna seara!

Seara insa abia incepea la „Lavazza Cafe”. „Hai sa ti-l prezint pe Cornel. Ma rog, o fi dat el in cap la oameni, intelegi? Dar e baiat deosebit si e prietenul meu, intelegi?”, suiera Nita. Cornel Dinicu intra si se asaza langa patronul lui. Dam mana: „Noroc. M-ai aburit la telefon mai devreme”. Dinicu face cu ochiul si mimeaza o eschiva: „Pai, frate, daca ma iei asa repede la telefon... Barem, daca ne intalneam si noi la o cafea, sa vorbim”. In mediul de afaceri petrolier, compania anonima TAM i se atribuie lui Liviu Nita. Oficial, el nu recunoaste nimic: „Are vreo importanta daca TAM este a mea sau nu?”.

TAM si-a dezvoltat suveica din Romania prin firma bucuresteana (Total Corporate Investment Group) pe care o controleaza 100%. Aceasta a fost pusa pe piata in 2002. Initial, la vedere, aparea in acte Marian Moscovici, un avocat ploiestean apropiat de Liviu Nita.

Ulterior, in 2006, dupa infiintarea TAM in Schwyz, Moscovici a cesionat participatiile catre off-shore-ul elvetian. Pentru doua sute de lei. Atunci a aparut un alt administrator al subsidiarei TAM din Bucuresti: Gheorghe Badescu. Potrivit politiei, intr-un alt caz, Badescu a fost urmarit penal pentru abuz in serviciu si complicitate la inselaciune, fiind scos ulterior din cauza.

„La inceput, Total a facut consultanta imobiliara pentru Lukoil. Terenuri pentru benzinarii”, sustine Nita. Ocoleste subiectul fiduciarilor „paravan”, dar admite ca TAM este o rotita din angrenajul intereselor rusesti. Liviu Nita a absolvit Institutul de Marina „Mircea ce Batran”. Specializarea: ofiter de telecomunicatii.

SCANDALUL "SUNOIL"

Liviu Nita

A fost arestat si condamnat, in 1999, pentru ca a emis cecuri fara acoperire in valoare de peste 60 de miliarde de lei, prejudiciind Rafinaria Petrobrazi (SNP Petrom). Anchetarea lui Nita a detonat un scandal national. S-a aflat ca banii castigati din capusarea Petrom ajungeau in conturile Partidului Democrat, aflat atunci la guvernare.

Puntea de legatura intre Liviu Nita si PD era deputatul Corneliu Ruse, fost presedinte al filialei prahovene - decedat in 2005. S-au mai vehiculat numele unor importanti lideri PD: Radu Berceanu (atunci, ministrul industriilor), Nicolae Staiculescu (secretar de stat la Industrii) si Gheorghe Albu (deputat si trezorier PD). Asociatul lui Nita in firma Sunoil Company, prin care s-au dat tunurile, era chiar Boris Golovin (10a), prietenul sau. Schema „Sunoil” era clasica: lua carburanti de la Petrom cu bani putini si ii revindea mai scump altor societati de stat.

IMPERIUL NEVAZUT

Desi afacerile se deruleaza in spatiul mioritic, profiturile ajung in conturile elvetiene ale TAM - „firma-mama”

DATORIA URSS. Prin subsidiara sa din Romania, TAM controleaza compania Global International 2000 SA, implicata in recuperarea unei datorii a URSS catre tara noastra. Metoda: retehnologizarea Electrocentrale Deva - al doilea producator national de energie electrica. In Global, asociatii TAM sunt Boris Golovin, Horia Bejan (ex-director de relatii internationale in Ministerul Industriilor) si E.C. Ziomar (casa de comert a gigantului nuclear rusesc ZIO Podolsk). In afacere si-a adus contributia colonelul (r) SRI Vasile Stanga, fost sef al Biroului de contraspionaj Rusi-Lipoveni.

UMBRA OLIGARHULUI. Suveica TAM se ramifica in fabrica Robus Resita, care asambleaza autobuzele rusesti produse de oligarhul Oleg Deripaska. In business participa Boris Golovin impreuna cu fosta societate de stat, UCM Resita - preluata de „baiatul destept” Nicolae Bogdan Buzaianu, mogulul energiei.

PROPRIETATI. In Romania, TAM stapaneste un vast imperiu imobiliar, grupat in alte trei firme. Intr-una, Total Hotels SA (un hotel in Ploiesti), Boris Golovin are 40%. El recunoaste toate asocierile cu TAM, dar evita sa spuna a cui e firma.

ECHIPAMENTE MILITARE. Conexiunile TAM includ si compania greceasca Nik. Kioleidis SA, furnizor de trailere si camioane al armatei elene. Printr-o asociere egala cu TAM, grecii si-au deschis reprezentanta la noi.

„OMUL NEGRU”. Recrutat strategic in schema TAM, Marius Stoicescu a fost seful Bazei de Aprovizionare a Petrom (BAF Petrom). Acum, el administreaza o societate (Sinalco Soft Drinks), detinuta de TAM (99%) si de un cetatean moldovean. In anii ‘90, sectia prahoveana UM 0215 („Doi s‘un sfert”) - serviciul de informatii al MAI - a monitorizat afacerile-capusa care parazitau BAF Petrom sub patronajul directorului Marius Stoicescu. Rapoartele „Doi siun sfert”, obtinute de EVZ, arata ca Stoicescu impreuna cu sefii SRI Prahova, Corneliu Paltanea, Gheorghe Dumitrache si Daniel Bucur, dezvoltasera o filiera de afaceri ilegale cu carburanti.

In retea era bagat si Liviu Luca, sindicalistul-sef din Petrom. Intre timp, rapoartele „doi s‘un sfert” s-au musamalizat, Stoicescu a fost angajat de rusi director comercial la Lukoil, colonelul (r) Paltanea a fost numit directorul general al CARR, iar colonelul (r) Dumitrache a devenit cuscrul lui Liviu Luca.

Poreclit „Omul Negru”, Stoicescu a condus, in guvernarea PSD, un departament din Corpul de Control al primului-ministru Adrian Nastase. In prezent, SRI-stii sunt anchetati penal pentru complicitate cu mafia petrolului.

SIERRA LEONE

Diamantele si razboiul civil Renumita pentru exploatarile sale diamantifere de suprafata, Sierra Leone este situata in vestul continentului african intre Guiana (la nord), Liberia (in sud-est) si Oceanul Atlantic (la vest). Fosta colonie britanica, si-a castigat independenta in aprilie 1961, iar primul presedinte al micii republici Sierra Leone a fost ales Siaka Stevens in 1971.

Dar pacea a durat putin. Dupa mai multe puciuri militare a izbucnit razboiul civil in 1991, in urma atacurilor militare ale RUF (Frontul Unit Revolutionar). Conduse de Foday Sankoh - un fost caporal din armata Sierrei Leone - trupele  RUF  au fost o miscare de gherila finantata de Charles Taylor, fostul presedinte al Liberiei  RUF a ocupat satele din estul Sierrei Leone, castigand astfel controlul minelor de diamante din districtul Kono. 

RUF s-a aliat cu hunta militara sierra-leoneza (AFCR), condusa  de criminalul de razboi, Johnny Paul Koroma, iar razboiul civil s-a prelungit. Sfidand embargoul ONU, cel mai important rol in inarmarea rebelilor a fost jucat de celebrii traficanti de arme din spatiul ex-sovietic, Victor Bout sI Leonid Minin. Acestia erau platitI direct in diamante provenite din Sierra Leone. Timp de 10 ani, armele fabricate in Rusia au ucis aproape 2,5 milioane de oameni.

Insurgenta RUF-AFCR s-a sfarsit la 18 ianuarie 2002, asa cum a declarat actualul presedintele al Sierra Leone, Ahmad Kabbah. 

Sierra Leone a primit de la Uniunea Europeana 8 milioane de euro pentru buna desfasurare a alegerilor prezidentiale si parlamentare ce vor avea loc pe 28 iulie 2007.

Suprafata:  71.740 km patrato Populatie: 5.525.000 locuitori. Capitala: Freetown Limba oficiala: engleza