Mafia retrocedărilor trecea prin biroul soţiei unui fost procuror general

Mafia retrocedărilor trecea prin biroul soţiei unui fost procuror general

Notăriţa Safta Criste, soţia lui Mircea Criste (fost procuror general al României în perioada 1998-2001), a întocmit procuri pentru persoane apropiate de mafia ţigănească. Aşa au fost posibile unele tranzacţii imobiliare dubioase. Baştanul Ionelaş Cârpaci s-a folosit pentru unele înşelăciuni chiar de soţia fostului procuror general al României, Mircea Criste.

Safta Criste este notar public în Timişoara şi a fost cercetată pentru afacerile lui Cârpaci, alias „Sander“. A scăpat însă basma curată. Aceasta neagă că ar şti ce afaceri dubioase face clientul ei. Împuternicire pentru un personaj fictiv Printre documentele folosite de mafia retrocedărilor din Timişoara se află şi o procură încheiată de notarul Safta Criste. „În faţa mea, notar public Safta Criste, s-a prezentat Robert Berger, cetăţean maghiar“, se arată în încheierea de autentificare din 11 februarie 2008, întocmită de notarul Criste. Prin această procură, Tudor Sorin Johann, asociat al lui Cârpaci, este împuternicit să vândă 600 de metri pătraţi de teren pentru care s-a falsificat o dispoziţie a primarului Timişoarei.

Anchetele derulate de mai multe instituţii au constatat deja că Robert Berger, reprezentat de Johann, este un personaj fictiv. „A venit la mine Ionelaş cu acel cetăţean german şi acest domn care a prezentat buletin de identitate maghiar cu numele Robert Berger. De unde să fi ştiut eu că este fals buletinul?“, s-a scuzat Safta Criste. „Un rol important în afacerile mafiei retrocedărilor îl joacă notarul. La notar se încheie procuri prin care un asociat al mafiei se împuterniceşte să facă în numele personajului fictiv toate procedurile. Ionelaş Cârpaci a realizat aşa ceva, direct sau prin interpuşi, la notarul Safta Criste. S-au depus şi plângeri penale împotriva notarului la Parchetul Curţii de Apel Timişoara şi la DNA. S-a dat însă NUP“, explică un ofiţer dintr-un serviciu special care supraveghează activitatea unor instituţii din sistemul judiciar. Potrivit unor documente oferite de sursa citată, Ionelaş Cârpaci are două identităţi. „Mai foloseşte un paşaport german pe numele Ionel Sander, figurând cu domiciliul în Germania. Cu această identitate a încheiat prin Cabinetul notarial Safta Criste o altă procură în urma căreia s-a ajuns la plângerea penală soluţionată cu NUP“, a mai explicat ofiţerul. POZIŢIE Safta Criste: „Nu eu sunt notarul lui“ Safta Criste recunoaşte că a lucrat în numeroase rânduri pentru baştanul Ionelaş. „La mine s-a prezentat ca Ionel Sander. Nu îmi este client decât de un an. Am făcut doar acte neimportante, procuri, împuterniciri. Dar să ştiţi că nu eu sunt notarul lui. Actele importante le face la Ciorâcă. Mi-a şi spus că lucrează cu el“, afirmă Criste. Mircea Criste este acum profesor de drept la mai multe facultăţi, printre care şi cea din Timişoara, unde este coleg cu cele mai importante personalităţi ale sistemului judiciar local.

Ne puteți urmări și pe Google News