Mafia mormintelor vândute cu tot cu morți. Un loc de veci a ajuns să coste o avere

Cimitir. Sursa foto: Arhivă EVZ

Morminte vândute cu tot cu morți. Deși legea spune că locurile de veci din cimitirele de pe domeniul public nu pot fi vândute, pe internet apar tot felul de oferte. Cei care vor să își cumpere loc de veci sunt nevoiți să scoată din buzunar mii de euro.

Morminte vândute cu tot cu morți

De exemplu, o femeie din Cluj-Napoca a găsit o cruce străină pe mormântul părinților. Parohia Adormirea Maicii Domnului Cluj-Napoca, cea care administrează cimitirul, a transmis că a expirat contractul de concesionare și că familia nu a plătit taxa de salubritate. Locul de veci a fost dat altei persoane.

„Am venit să aduc flori, și pe când am venit, pe mormânt era o cruce pe el. Când am aici părinții mei și nu pot să le pun o floare, nu pot să le pun o lumânare. E foarte dureros”, susține Veronica Niergheș.

Cimitir. Sursa foto: Dreamstime.com

Perioada concesionării și taxe

  • Cluj-Napoca:

concesionare 20 ani taxă 100 de lei pe an 10 lei întreținere pe an

  • Iași:

concesionare 99 de ani taxă totală 650 de lei 45 lei taxă întreținere pe an

  • Brașov:

concesionare 7 ani taxă totală 160 de lei 15 ani taxă totală 320 de lei 40 ani taxă totală 770 lei

  • Timișoara:

concesionare 10 ani taxă totală 200 de lei

Pe internet, un loc de veci se vinde și cu 10.000 de euro, iar prețul crește în funcție de numărul de cripte din cavou. Oamenii pot să cumpere loc de veci și în rate. Pentru cele din Cimitirul Central din Cluj-Napoca, prețul este ușor negociabil.

Sursă: pxhere.com

„Locurile de veci care aparțin de primărie nu se vând, ci doar se pot transcrie până la rudele de gradul al treilea”, susține Iulia Perșa, purtător de cuvânt Primăria Cluj-Napoca, potrivit știrileprotv.ro.

În Iași, în cinci din cele șase cimitire administrate de municipalitate nu mai este niciun loc disponibil. Cu toate astea, pe internet se găsesc oferte ce ajung și până la 6.500 de euro. „Este interzisă vânzarea locurilor de veci primite de la stat. În schimb, pot fi înstrăinate prin cesiunea dreptului de concesiune sau prin transmitere succesorală, legală sau testamentară. În mod normal, acesta nu poate fi înstrăinat ca o vânzare cu un anumit preț”, explică avocata Anca Maria Tamaș.

Programul cimitirelor din Cluj

O altă problemă este că cimitirele din Cluj funcţionează după un program fix. Cei care doresc să aprindă o lumânare sau să ducă flori la morminte trebuie să se încadreze până la ora 17, altfel vor rămâne închişi în cimitir.

Până la 31 martie se poate intra în incinta cimitirului de la ora 8 până la ora 17, asta pentru că iarna noaptea este mai lungă. De la data de 1 aprilie până în 15 noiembrie, programul de vizitare va fi de la ora 8 până la ora 21.