Mafia italiană, pe cai mari

Mafia italiană, pe cai mari

Un raport al Confesercenti, organizaţia întreprinzătorilor mici şi mijlocii din Italia, anunţă că mafia prosperă în condiţiile crizei financiare mondiale. O cifră de afaceri de peste 130 de miliarde de euro, o reţea de 180.000 de comercianţi implicaţi şi un statut intangibil fac din organizaţia criminală italiană cel mai de succes business din Peninsulă.

Cifrele înaintate de raportul Confesercenti sunt uluitoare. Profitul Mafiei s-a ridicat în 2008 la peste 70 de miliarde de euro, doar cifra de afaceri a sectorului comercial aflat sub controlul direct al organizaţiei atingând un prag egal cu 6% din produsul intern brut al Italiei.

"În fiecare zi, o masă enormă de bani pleacă din buzunarele comercianţilor şi ale investitorilor italieni în cele ale mafioţilor. Vorbim de 250 de milioane de euro pe zi, 10 milioane pe oră, 160.000 pe minut", descrie situaţia raportul eliberat presei ieri.

Practic, mafia e cel mai important holding care activează pe piaţa italiană, iar criza financiară recentă i-a sporit raza de acţiune. Zeci de mii de comercianţi afectaţi de lipsa capitalului au apelat la împrumuturile mafiote pentru a-şi finanţa afacerile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Raportul scrie că organizaţia criminală activează prin patru ramuri importante: Cosa nostra (în regiunea Sicilia), ‘Ndrangheta (în regiunea Calabria), Camorra (în regiunea Campania) şi Sacra corona unita (în regiunea Apulia). Acestea, la rândul lor, se subdivid în societăţi mai mici, autonome, organizate după acelaşi model comun, puternic ierarhizat.

"Caracatiţa" atacă sectorul imobiliar

Deşi traficul de droguri şi şantajul rămân încă activităţile cele mai profitabile ale mafiei italiene, criza economică deschide noi oportunităţi pentru organizaţie. O simplă analiză a cifrelor indică faptul că, din totalul celor 60 de miliarde de euro aflaţi la rubrica "cheltuieli" în 2008, jumătate s-au scurs către reinvestiţii.

Practic, resursele financiare ale organizaţiei îi permit să se mişte dezinvolt tocmai în acele sectoare ale economiei puternic afectate: imobiliarele şi firmele mici.

Raportul Confesercenti sugerează că o posibilă soluţie pentru scurtarea tentaculelor mafiote ar fi ca organismele guvernamentale să ofere programe de finanţare investitorilor, pentru ca aceştia să nu fie forţaţi să apeleze la serviciile financiare ale organizaţiilor criminale.

BBC scrie că avem de-a face nu doar cu o lărgire a intereselor comerciale ale mafiei, ci chiar cu o extindere teritorială fără precedent a acesteia. Dacă până acum regiunea sudică a Italiei era recunoscută pentru rădăcinile mafiote, nordul începe să devină o ţintă. ‘Ndrangheta, grupare criminală ce activează în regiunea Calabria, şi-a stabilit recent cartierul general la Milano, oraş recunoscut pentru statutul său de "capitală morală" a Italiei.