„Mafia deșeurilor” pune România în pericol. Ce au descoperit anchetatorii

„Mafia deșeurilor” pune România în pericol. Ce au descoperit anchetatorii

Teodor Niță, care a participat la mai multe misiuni de evaluare ca expert al Agenției Europene de Mediu din subordinea Consiliului Europei, spune însă că România se confruntă cu probleme mult mai grave de mediu.

Țara noastră are termen până în luna mai 2020 să își finalizeze implementarea măsurilor pe linia de protecție a mediului. ”Dar nu văd nimic pregătitor. Asta înseamnă că, în curând, România va deveni invadată de gunoiae, dacă nu se iau măsuri”.

   

Problema deșeurilor are, potrivit procurorului Niță, trei paliere.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Primul, ar fi trimiterea transporturilor de gunoaie din Europa în România. Al doilea, cu deșeurile care ajung în țară și se ard în fabricile de ciment. Pe lângă faptul că arderea gunoaielor în aceste fabrici determină emisia în atmosferă de dioxine și furan, ceea ce înseamnă că crește, extrem de serios, incidența numărului de cancere.

Asta se întâmplă pentru că fabricile de ciment nu au răcitoare, fumul se recombină în atmosferă și otrava cade pe noi. Filtre nu sunt, iar laboratoarele Agenției de Mediu nu sunt acreditate. Ceea ce înseamnă că cei care fac analizele sunt tot laboratoarele operatorilor economici care ne spun că totul e bine. Nu e bine de loc”, explică procurorul, susținând că are probe pentru ce spune.

Iar a treia problemă ar fi aceea a depozitării deșeurilor importate.

”Prețul tonei de depozitare deșeuri în România este infim, 20 de euro. În Anglia este 500 de euro. Presupunând, cu toate cheltuielile inerente, că îți trimite marfa la depozitare, cu 20 de euro, o ajunge, cu transport cu tot , la 50-60 de euro pe tonă.

Or, față de 500 de euro, suntem atractivi economici. De altfel, experții Consiliului Europei au recomandat României să actualizeze, să echivaleze prețurile de depozitare pentru stoparea transferurile de deșeuri. Nu s-a întâmplat absolut nimic”, a conchis procurorul Teodor Niță.