Evenimentul Zilei > Social > MAE reacționează în cazul românului care a rămas FĂRĂ COPII în Norvegia: „Cunoaștem și monitorizăm ATENT situația”
MAE reacționează în cazul românului care a rămas FĂRĂ COPII în Norvegia: „Cunoaștem și monitorizăm ATENT situația”

MAE reacționează în cazul românului care a rămas FĂRĂ COPII în Norvegia: „Cunoaștem și monitorizăm ATENT situația”

Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin Ambasada României la Oslo, "cunoaște și monitorizează cu atenție" situația familiei cetățeanului român ai cărui cinci copii minori au fost preluați de către autoritățile de protecție a copilului din Norvegia.

Autoritățile au luat copiii după ce directoarea școlii la care învăța unul dintre copii a reclamat faptul că micuța interpreta cântece creștine la școală. Sâmbătă a avut loc un protest în fața ambasadei Norvegiei de la București pentru a susține cauza familiei mixte româno – norvegiane, ai căror copii au fost luaţi de către statul norvegian.
"În acest sens, misiunea diplomatică română la Oslo s-a aflat în contact permanent cu familia în cauză pentru acordarea de sprijin și asistență consulară. De asemenea, Ambasada a întreprins demersuri relevante pe lângă oficiali din Ministerul norvegian al Afacerilor Externe și din Parlamentul Norvegiei. Părinții minorilor au angajat pe cont propriu un avocat specializat în soluționarea unor astfel de cazuri, care îi reprezintă în cadrul procedurilor judiciare aflate pe rolul instanțelor locale competente, având ca obiect exercitarea autorității părintești asupra celor 5 copii", se arată în comunicatul de presă remis de MAE, informează Agerpres.
Sursa citată adaugă că, în România, Ministerul Afacerilor Externe a informat Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție despre acest caz și a organizat consultări interinstituționale pentru evaluarea posibilităților de sprijin și intervenție la nivel bilateral.
"Având în vedere solicitarea expresă a familiei în cauză de a se evita mediatizarea detaliilor cazului, MAE nu este în măsură să ofere informații suplimentare. Ambasada României la Oslo urmărește îndeaproape evoluția cazului și este pregătită în continuare să ofere asistență consulară necesară, în limitele competențelor legale și cu respectarea cadrului legislativ norvegian, care cuprinde dispoziții și norme procedurale specifice, diferite de legea română, în ceea ce privește domeniul protecției drepturilor copilului", își încheie MAE precizările de presă difuzate sâmbătă.