Ministerul Afacerilor Externe informează, într-un comunicat transmis marţi AGERPRES, că rezultatul referendumului organizat la data de 23 iunie în Marea Britanie nu produce în prezent efecte juridice asupra activităţii de protecţie şi asistenţă consulară prestate de Ambasada României la Londra în interesul şi beneficiul comunităţii româneşti locale.

MAE asigură comunitatea românească de sprijinul autorităţilor române în acest sens.

În context, Ministerul de Externe menţionează că nu s-a înregistrat o creştere suplimentară a solicitărilor de asistenţă consulară determinată de rezultatul referendumului din 23 iunie.

Creşterea volumului de servicii consulare efectuate, pe parcursul anului curent, de către misiunea diplomatică română a fost determinată de afluxul cetăţenilor români către Marea Britanie şi se înscrie în tendinţa constantă a ultimilor ani, precizează MAE.

În contextul semnalelor referitoare la faptul că rezultatul referendumului provoacă tensiuni şi reacţii izolate la adresa cetăţenilor UE din Marea Britanie, cu caracter care poate fi considerat discriminatoriu, Ministerul Afacerilor Externe îndeamnă cetăţenii români care au cunoştinţă de astfel de incidente să informeze atât autorităţile britanice competente, cât şi Ambasada României la Londra.

De asemenea, potrivit Agerpres, MAE oferă informaţii detaliate cu privire la procedurile consulare prin intermediul Centrului de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate. Acesta cuprinde un portal informatic accesibil la adresa www.informatiiconsulare.ro, un Call-Center şi un Mail-Center (Telefon call-center: +44 20 76027328; +44 20 76029833; +44 20 76036694; +44 20 76025193 / Mail-Center : [email protected]). Astfel, accesând adresa www.informatiiconsulare.ro, cetăţenii români pot obţine toate informaţiile consulare de care au nevoie.

Totodată, la nivelul reţelei consulare a României a fost lansat un proiect de anvergură, Sistemul Informatic pentru Managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetăţeni (SIMISC), care oferă posibilitatea accesării online a serviciilor consulare, obţinerea de informaţii utile de natură consulară, programarea în vederea depunerii cererilor etc. Proiectul SIMISC va funcţiona, la finalul primului semestru al acestui an, la un număr de 95 de misiuni diplomatice şi oficii consulare, urmând a fi implementat la Ambasada României din Londra în al doilea semestru al anului 2016.

Ca un element suplimentar care demonstrează preocuparea MAE pentru asigurarea unei asistenţe consulare operative şi de calitate, în favoarea cetăţenilor români din Marea Britanie, este de menţionat că se află în curs de operaţionalizare noul Consulat General al României la Manchester.

În plus, Ministerul Afacerilor Externe pune la dispoziţia cetăţenilor români informaţii de interes din domeniul consular prin intermediul paginii de Facebook a Departamentului Consular.