MAE: Declaraţiile ministrului francez pentru Afaceri Europene nu au o bază reală

MAE: Declaraţiile ministrului francez pentru Afaceri Europene nu au o bază reală

Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) a reacţionat astăzi la declaraţiile ministrului francez pentru Afaceri Europene, Laurent Wauquiez, care avertizase ieri, la Helsinki, că aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen va periclita securitatea Europei, subliniind că afirmaţiile oficialului de la Paris nu au nicio bază reală.

Reamintind că securitatea Uniunii Europene este o prioritate pentru România, care a făcut investiţii importante pentru securizarea frontierei externe a blocului comunitar, MAE atrage atenţia într-un comunicat că raportul privind protecţia datelor cu caracter personal a fost adoptat de toate statele membre.

Astfel, "decizia Consiliului în acest sens a reprezentat baza legală care a permis României (şi Bulgariei) să se conecteze la Sistemul de Informaţii Schengen (SIS) începând cu 5 noiembrie 2010", se arată în textul citat.

Diplomaţia românească mai subliniază că, în cele două luni şi jumătate de de la conectarea la sistem, nu au fost înregistrate niciun fel de probleme de tipul celor evocate de ministrul francez. ''Dacă baza de date (...) a spaţiului Schengen cade pe mâinile crimei organizate internaţionale este compromisă toată securitatea internă europeană'', declara ieri Wauquiez într-o conferinţă de presă în capitala finlandeză.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Dimpotrivă, participarea României la schimbul de date a permis identificarea şi prinderea unui număr important de persoane aflate în evidenţa sistemului. Ca urmare a consultării Sistemului Informatic Schengen, autorităţile române au localizat 192 de persoane ce fac obiectul unor semnalări în SIS", se menţionează în comunicatul MAE.

Mai mult, subliniază textul, toate misiunile de evaluare Schengen a frontierelor României s-au încheiat cu rapoarte favorabile iar analizele, inclusive ale autorităţilor comunitare, demonstrează faptul că ţara noastră nu reprezintă un risc din punct de vedere al imigraţiei ilegale pentru restul statelor UE.

În consecinţă, MAE l-a invitat pe ministrul francez pentru Afaceri Europene să efectueze o vizită în România pentru a se informa asupra situaţiei reale din teren, conchide comunicatul.