MAE condamnă emisiunea de la postul de radio italian în care românii sunt numiţi infractori şi ţigani

MAE condamnă emisiunea de la postul de radio italian în care românii sunt numiţi infractori şi ţigani

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, condamnă utilizarea aluziilor de factură negativă la adresa cetăţenilor români în cadrul unei emisiuni radio din Italia (radio 105) şi a unei melodii promovate de acest canal radio, în care prezentatorul interpretează un personaj cu un comportament infracţional provenind din "Ţigania", România sau Albania, se arată într-un comunicat remis de MAE.

"Deşi este vorba despre o parodie, clişeele de factură negativă la adresa cetăţenilor români reprezintă o generalizare nejustificată şi un gest condamnabil cu atât mai mult cu cât, promovarea în media a stereotipurilor de acest tip pot incita la discriminarea întregii comunităţi de români", menţionează comunicatul remis astăzi agenţiei Agerpres. "Apreciez reacţia promptă a reprezentantului Primăriei Romei, precum şi a reprezentanţilor comunităţii româneşti din Italia, fapt ce demonstrează solidaritatea la adresa şi în cadrul unei comunităţi ai cărei reprezentanţi sunt foarte bine integraţi şi au un rol important în dezvoltarea economiei Italiei per ansamblu", a mai declarat ministrul Afacerilor Externe.

Potrivit aceluiaşi document, Ambasada României la Roma s-a autosesizat şi va acţiona pe lângă instituţia abilitată - Oficiul italian antidiscriminare - pentru a condamna aluziile de acest fel şi pentru a solicita retragerea dreptului de difuzare a melodiei respective.

"Reiterăm faptul că MAE respinge cu fermitate orice formă de discriminare, stigmatizare colectivă şi xenofobie, precum şi utilizarea de mesaje sau stereotipuri cu caracter discriminatoriu la adresa cetăţenilor români. Considerăm că astfel de manifestări nu fac decât să susţină şi să dezvolte o atitudine ostilă la adresa românilor, prin propagarea către publicul larg a unor stereotipuri negative care se răsfrâng asupra unei întregi naţiuni", se mai arată în comunicat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un post de radio din Roma va lansa pe 22 noiembrie 2011 un CD în care românii sunt descrişi ca infractori şi criminali. Melodia se numeşte "Faccio bordello" (Fac un măcel) şi este interpretată de Zlatan - unul din personajele emisiunii radiofonice cu caracter satiric "Lo Zoo di 105" de pe Radio 105, un post de radio cu mare audienţă în Italia.