Evenimentul Zilei > Social > Ce se întâmplă după BREXIT? Răspunsul care AFECTEAZĂ sute de mii de ROMÂNI
Ce se întâmplă după BREXIT? Răspunsul care AFECTEAZĂ sute de mii de ROMÂNI

Ce se întâmplă după BREXIT? Răspunsul care AFECTEAZĂ sute de mii de ROMÂNI

Obiectivele urmărite de România pe parcursul procesului de negociere a Acordului de retragere din UE a Regatului Unit au fost atinse, a anunțat, sâmbătă, Ministerul Afacerilor Externe.

„Obiectivele urmărite de România pe parcursul procesului de negociere au fost atinse, în principal cele care vizează protejarea drepturilor cetăţenilor români stabiliţi în UK. Acordul prevede că cetăţenii UE27 din Regatul Unit şi cetăţenii britanici din UE27 care sunt beneficiari ai acestuia (inclusiv cei care se stabilesc în UE27/UK în perioada de tranziţie) se vor bucura de o serie de drepturi. Acestea includ drepturile de şedere în UK ale cetăţenilor UE şi ale membrilor familiilor a acestora, precum şi aspecte vizând coordonarea sistemelor de securitate socială, calificări profesionale, îngrijiri medicale”, se arată în comunicatul MAE.

MAE a arătat că Acordul de retragere stabilește un cadru juridic solid.

„Retragerea Marii Britanii din UE, eveniment nedorit de către statele membre, va avea un caracter ordonat asigurat de către Acordul de retragere. Acesta stabileşte un cadru legal care conferă claritate şi certitudine juridică cetăţenilor şi mediului de afaceri din UE 27 şi din UK”, se mai arată în comunicat.

În ceea ce priveşte Declaraţia politică privind cadrul relaţiilor viitoare UE-UK, aprobată în cadrul reuniunii extraordinare de la Bruxelles a Consiliului European, aceasta cadrează principiile pentru un parteneriat viitor ambiţios şi cuprinzător şi stabileşte domeniile cooperării viitoare dintre Uniunea Europeană şi Regatul Unit, evidenţiază comunicatul MAE.

„Din perspectiva României, menţinerea unei viitoare relaţii cât mai apropiate de cooperare cu Regatul Unit este un factor important în contextul european actual”, mai afirmă sursa citată.

Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au aprobat duminică acordul privind ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar, precum şi declaraţia care schiţează relaţia post-Brexit cu Londra, au relatat agenţiile internaţionale de presă.

Acordul de retragere, care are 585 de pagini, detaliază condiţiile juridice ale ieşirii Marii Britanii din UE la 29 martie 2019.

Declaraţia politică ce însoţeşte acordul subliniază obiectivele comune ale Londrei şi Bruxellesului pentru viitoarea lor relaţie, potrivit Agerpres.