Ministerul Afacerilor Externe (MAE) avertizează pe toți românii care se află sau doresc să călătorească în Regatul Spaniei că în regiunea Andaluzia, a fost emis un Cod portocaliu de caniculă.
Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Sevilla: +34 954233243, +34 954230947, +34 954624053, +34 954624070, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate şi preluate de operatorii Call Center în regim de permanenţă, arată un comunicat MAE.
De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al Oficiului consular al României la Sevilla: + 34 648212169.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet www.meteoalarm.eu, madrid.mae.ro, http://sevilla.mae.ro, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă", care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.
În regiunea spaniolă Andaluzia, purtarea măștii a devenit obligatorie atât în spații deschise, cât și în spații închise și indiferent dacă se poate menține sau nu distanța fizică de 2 metri.
De asemenea, trebuie ținut cont că Barcelona intră din nou în izolare, iar locuitorii orașului și cei ai ariei metropolitane sunt ferm îndemnați să nu iasă din case, decât pentru motive esențiale.
Anunțul guvernului catalan vine în condițiile în care crește din nou alarmant numărul infectărilor în cadrul regiunii autonome.
Adunările de peste zece persoane vor fi interzise în capitala regiunii Catalonia: se închid din nou cinematografele, teatrele și cluburile de noapte.
Restaurantele și barurile trebuie să funcționeze la jumătate din capacitate, pentru a evita aglomerările și nu mai sunt permise adunările publice mai mari de 10 persoane.
De asemenea, în Spania, boala a făcut ravagii în casele de bătrâni, unde mii de beneficiari au murit fără măcar să ajungă la spital.
În afara Barcelonei, un alt focar îngrijorător este cel din Lerida, un oraș cu 160.000 de locuitori, cu 2.264 de cazuri confirmate care au cauzat restricții și controale de mobilitate în zonă. La nivelul întregii Spanii, sunt încă 120 de focare active de coronavirus, despre care guvernul de la Madrid susține că sunt controlabile