MAE, avertisment pentru români în contextul alegerilor din Rusia

Vladimir Putin. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României îndeamnă cetățenii români să se abțină de la implicarea ca observatori în procesul electoral organizat de Vladimir Putin în timpul alegerilor din regiunile ocupate de Rusia din Ucraina și să nu contribuie astfel la validarea proceselor electorale.

MAE subliniază că Rusia nu a solicitat prezența Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) pentru a monitoriza alegerile, însă ar putea să invite entități străine, atât fizice, cât și juridice, pentru a crea iluzia că procesul electoral este democratic.

Alegeri în Rusia. Avertismentul MAE pentru români

Declarația emisă de MAE survine într-un context în care se știe că la alegerile desfășurate în regiunile ocupate din Ucraina a fost observată prezența unor cetățeni români sau reprezentanți ai unor organizații românești care au luat parte la procesul electoral.

Rusia organizează alegeri în zone care aparțin de drept Ucrainei încă din 2014, fiind vorba despre Crimeea și Sevastopol.

De asemenea, în 2023 a organizat alegeri și în regiunile anexate odată cu războiul din Ucraina, adică în Donețk, Luhansk, Zaporojia și Herson.

Sursa foto: Dmitrii Melnikov | Dreamstime.com

Vladimir Putin, candidat unic la alegeri

Vladimir Putin este practic singurul candidat la alegerile prezidențiale care vor avea loc în perioada 15-17 martie 2024, iar Moscova planifică să deschidă secții de votare inclusiv în teritoriile ucrainene care au fost ilegal anexate sau sunt temporar ocupate.

Ministerul Afacerilor Externe nu recunoaște și nu va recunoaște legitimitatea alegerilor menționate desfășurate în regiunile Donețk, Luhansk, Zaporojia, Herson, Republica Autonomă Crimeea și orașul Sevastopol, care sunt părți integrante ale Ucrainei”, potrivit comunicatului citat.

„În condițiile date, MAE descurajează puternic participarea cetățenilor români sau a persoanelor juridice române la monitorizarea alegerilor din Federația Rusă”, se arată în comunicatul instituției.

Alegeri Rusia

Președintele rus, aclamat de mulțime

La scurt timp înaintea alegerilor prezidențiale din Rusia, Vladimir Putin este activ în campania electorală, aceasta fiind mai mult un spectacol de imagine.

Președintele rus a participat la evenimente publice, unde a fost întâmpinat cu entuziasm de către susținători, aceștia strigându-i numele și fiind nerăbdători să-l vadă.

Putin, în vârstă de 71 de ani, a ales să candideze ca independent şi nu din partea partidului de guvernământ Rusia Unită.

Vladimir Putin candidează pentru un al 5-lea mandat de președinte, iar rezultatul alegerilor din martie este cât se poate de previzibil.