„Alo, domnule președinte?” Așa începe presupusul dialog dintre președintele Franței, Emmanuel Macron, și Volodimir Zelenski, cel care a câștigat alegerile prezidențiale din Ucraina, din 21 aprilie.

Urmează multe râsete, tutuieli și o mulțime de felicitări… Autorii farsei, „Vovan” și „Lexus”, pe numele lor reale, Vladimir Kuznețov și Alexei Stoliarov, sunt doi experți în astfel de păcăleli cărora le-au căzut victime nume celebre din politica internațională sau showbiz.

Ei au pus pe YouTube, pe 24 aprilie, presupusul dialog cu șeful Hexagonului.

Apelul pare să fi fost dat de la președinția Franței, ceea ce înseamnă că dacă discuția este reală, la serviciul de telefonie specială de la Palatul Elysée există o cârtiță cu simțul umorului.

„73% dintre (voturile) ucrainenilor, este pur și simplu incredibil (…) Mă simt ca Putin, care a avut același scor”, glumește falsul Zelenski în această conversație care are loc în franceză și rusă, cu ajutorul unor interpreți.

Cel care pare a fi Emmanuel Macron, care izbucnește în râs de mai multe ori în timpul discuției, răspunde: „Am sentimentul că, în cazul acesta, sistemul la tine este ceva mai puțin bine organizat, deci este ceva mai firesc. Tu nu ți-ai băgat toți opozanții la închisoare.”

La care comicii răspund: „presa ucraineană a făcut multe investigații legate de președintele Poroșenko” și că „este probabil că acesta va ajunge în curând la tribunal”.

Palatul Elysée, care potrivit AFP a refuzat să comenteze înregistrarea, a declarat totuși că „președintele a discutat într-adevăr cu Volodimir Zelenski” pe 21 aprilie seara, convorbire în urma căreia președinția Franței a dat publicității un comunicat, lucru pe care l-a făcut și echipa noului președinte al Ucrainei.

Contactați de AFP, cei doi comici ruși au confirmat autenticitatea farsei. Ei nu sunt la prima astfel de farsă: i-au mai păcălit și pe Elton John, pe fostul ministru de Externe britanic Boris Johnson, pe Elliott Abrams, trimisul special american în Venezuela, pe Nikki Haley, fosta ambasadoare americană la ONU sau pe președintele Belarus, Alexandr Lukașenko.

 

Te-ar putea interesa și: