Macron TRĂDAT, riscă să intre în COLAPS. Poliţia vrea să se unească cu Vestele Galbene. Sindicatele poliţiei, de neînduplecat

Macron TRĂDAT, riscă să intre în COLAPS. Poliţia vrea să se unească cu Vestele Galbene. Sindicatele poliţiei, de neînduplecat

Emmanuel Macron continuă bătălia sa pentru a relua controlul asupra Franţei. Şi nu pare să fie o chestiune simplă. Palatul Elysée a încercat, cu anunţurile sale de săptămâna trecută, să placheze furia manifestanţilor care au paralizat Franţa săptămâni întregi. Dar această tentativă, dacă într-un oarecare mod a domolit violenţa protestelor, n-a oprit lunga undă a nemulţumirilor populare, care rămân de neclintit, mai ales în privinţa lui Macron.

O demonstrează sondajele din fiecare zi, liderul francez coborând fără discuţie în consensul popular. Ultimul sondaj Odoxa, publicat de media franceze, este mai mult decât un clopoţel de alarmă, este chiar simbolul unui faliment la urma-urmei irecuperabil. Doar 27% dintre francezi mai au încredere în Macron. Este rata de încredere cea mai joasă de când liderul lui En Marche a intrat în Elysée.

74% dintre francezi îl consideră ''preşeditele bogaţilor'', unul dintre sloganurile preferate al Vestelor Galbene, în timp ce doar 33% îl consideră un lider competent (-16% în ultimele luni). Şi în timp ce Macron se prăbuşeşte, Marine Le Pen profită, crescând cu 6 puncte procentuale. În decembrie are 29% din simpatiile francezilor şi multe Veste Galbene consideră Adunarea Naţională partidul lor de referinţă.

Şi ca şi cum n-ar fi fost de ajuns, Macron riscă să intre în colaps chiar sub loviturile acelora care teoretic reprezintă prima sa barieră protectoare: Poliţia!

Ne puteți urmări și pe Google News

Ultimele săptămâni au dezlănţuit o puternică undă de proteste din partea Jandarmeriei naţionale, implicată zile întregi în înfruntarea cu manifestaţii Vestelor Galbene şi provocând un stress pe care sindicatele poliţiei îl consideră excesiv. Mii de agenţi mobilizaţi din toată ţara au muncit neîntrerupt şi cu pericole enorme, fără a li se plăti ore suplimentare. Iar jandarmeria a descoperit că are slăbiciuni, cu carenţe de personal foarte grave şi dotări ineficiente.

Ministrul de Interne, Christophe Castaner, se întâleşte zilele acestea cu sindicatele din poliţie 

Ideea este că guvernul vrea să reuşească să liniştească protestele propriilor angajaţi. Unul dintre sindicate, Alliance, deja a înaintat primele proteste cerând agenţilor de poliţie să acţioneze doar la chemarea sa. Un alt sindicat, Unsa Police, vrea, dimpotrivă, să fie primit de preşedinte pentru a-i expune ''cererile legitime ale tuturor agenţilor''. Şi lansează un semnal clar prin intermediul unui manifest: ''Sensurile giratorii nu sunt rezervate exclusiv Vestelor Galbene''. În timp ce Unit-SGP-FO, a dat un ultimatum guvernului pentru a da răspunsuri concrete până pe 11 iauarie 2019.

Altfel, spun surse sindicale, vor pregăti o mare mobilizare pe 26 ianuarie

Macon, pentru a evita ca şi poliţia să se revolte împotriva sa şi să rămână cu adevărat singur în faţa unei Franţe care se revoltă, încearcă să dreagă busuiocul. Guvernul va propune un bonus extraordinar de 300 de euro forţelor de poliţie mobilizate pentru a gestiona săptămânile de foc ale Vestelor Galbene. Potrivit primelor indiscreţii, prevederea este conţinută într-un amendament prezentat în legea bilanţului pe 2019. Dar chestiunea nu pare a fi minoră. Poliţia este stâlpul de siguranţă francez. Iar o eventuală unire de intenţii între forţele de ordine şi Vestele Galbene, ar putea crea o situaţie periculoasă cu urmări complicate. Izolarea lui Macorn, în acea situaţie, ar fi totală, potrivit analizei de pe Gli occhi della guerra.