Mult mai precauți, foștii polițiști n-au apelat la publicația de dreapta Valeurs Actuelles pentru a le publica scrisoarea deschisă adresată președintelui Macron, Guvernului și Parlamentului. Au plasat-o, pur și simplu, pe site-ul mesopinions.com la secțiunea petiții. Deși presa franceză, cu rare excepții, nu a vorbit despre această nouă lovitură primită de Macron, petiția foștilor polițiști a strâns deja peste 20 000 de semnături.
Tonul este la fel de dur ca al scrisorii generalilor în retragere, amândouă scrisorilor vorbind despre „situația extrem de gravă prin care trece Franța în materie de securitate și liniște publică”.
Foștii polițiști nu se ascund după cuvinte și spun lucrurilor pe nume. „Astăzi, autoritatea statului este subminată de minoritățile violente. Legile nu se mai aplică în teritoriile pierdute ale Republicii”.

„Țara s-a fragmentat în enclave”

Desigur, scrisoarea se referă și la situația grea în care se află astăzi forțele de ordine. „Proliferarea atacurilor și a atacurilor violente îndreptate împotriva gardienilor păcii publice (polițiștii li jandarmii n.r.) demonstrează o un refuz de a accepta valorile noastre republicane, obiceiurile noastre și modelul nostru de societate în zone întregi ale țării noastre. Crima sălbatică din Avignon a unuia dintre polițiștii noștri de menținere a păcii este o ilustrare tragică a acestui fapt.
Atacurile în forță asupra secțiilor de poliție declanșate de hoarde de indivizi înarmați și u fețele acoperite s-au răspândit îngrijorător pe teritoriul nostru, violența împotriva indivizilor s-a răspândit chiar și în intimitatea reședințelor familiale și singurul răspuns la aceste infracțiuni împotriva forțelor de ordine constă în declarații compătimitoare care nu au niciun efect asupra vieții cotidiene a francezilor.
După cum a subliniat un secretar de interne la ieșirea din funcție, țara s-a fragmentat în enclave. Odinioară oamenii trăiau unul lângă altul, iar acum trăiesc față în față”.

„Nu mai trimiteți la luptă soldați neînarmați”

Evident, toate aceste lucruri se referă la așa-numitele no-go zones, cartiere locuite majoritar de imigranți din Maghreb, unde islamiștii radicali și traficanții de droguri fac legea. Foștii polițiști își îndreaptă, însă, mânia asupra guvernanților, care nu fac nimic pentru a-i ajuta pe polițiști și jandarmi.

„Ministrul de interne a declarat la Avignon că forțele de ordine trebuie să ducă un „război” nemilos împotriva traficanților de droguri și arme și că polițiștii sunt „soldați”.
Cu siguranță, dar soldații neînarmați sunt simple ținte. Acesta este motivul pentru care este necesar să îi reînarmați material, moral și legal pentru a le permite să își îndeplinească misiunile fără a-și risca viața la fiecare colț de stradă.
Polițiștii sunt acum priviți cu ostilitate de o parte a populației și de anumiți politicieni, ei trebuie să se justifice în mod constant în fața superiorilor ierarhici, a magistraților, a prefecților și să se plece în fața opiniei publice.
Este timpul să luăm măsuri eficiente pentru a ne revendica propria țară și a restabili autoritatea statului . Este timpul să susținem valorile Franței și să nu mai acceptăm inacceptabilul. Este timpul să reacționăm”.
Ca să nu existe niciun dubiu, foștii polițiști îi cer lui Macron să ia de urgență măsuri pentru „controlul imigrației ilegale, care afectează multe cartiere și contribuie la tulburări și la delincvență”

Pericol de război civil

„Franța nu trebuie să cadă în haos” susțin inițiatorii petiției, 93 de ofițeri de poliție pensionari, care avertizează că Franța nu poate tolera pe teritoriul său forțe armate care resping autoritatea statului dacă vrea să evite un război civil. Întreaga scrisoare o puteți citi pe site-ul mesopinions.com.