DW: Macron, și-a atins SCOPUL destul de UŞOR la Bucureşti, nici lui nu-i venea să creadă

DW:  Macron, și-a atins SCOPUL destul de UŞOR la Bucureşti, nici lui nu-i venea să creadă

Macron culege numai roade în turul de forţă europena. Obţine totul foarte uşor. Cu o zi înainte, la Salzburg, el reușea să obțină acordul de principiu al cehilor și slovacilor pentru modificarea directivei serviciilor în sensul dorit de francezi. De semnalat este că președintele Macron a primit ajutorul consistent al cancelarului Austriei, Christian Kern, care a îndeplinit discret rolul de mediator pe lângă premierul Slovaciei, Robert Fico și cel al Cehiei, Bohuslav Sobotka. Iar astăzi, la noi, președintelui Macron părea că nu-i vine să creadă că lucrurile pot merge atât de ușor.

Președintele Klaus Iohannis a evitat cu tot dinadinsul să vorbească despre subiectul lucrătorilor detașați, deși era bine cunoscut că aceasta este principala preocupare franceză, cel puțin în perspectivă imediată. Cu ocazia vizitei sale la Paris, Klaus Iohannis abordase subiectul în treacăt, într-o frază pe care nici măcar nu a dus-o până la capăt, dornic, evident, să nu dea explicații.

Acum însă o ziaristă franceză i-a pus o întrebare directă și apăsată pe care nu a mai putut-o ocoli. I s-a cerut să spună clar dacă e de acord cu propunerile președintelui Macron de modificare a directivei. Dar chiar și de data aceasta a amânat răspunsul, invitându-l pe Macron să vorbească primul, apoi a vorbit disproporționat de mult, într-o vădită încercare de a încurca pistele și de a acoperi subiectul cu cețurile nuanțelor și îndoielilor (...).

În fine, cel care repusese subiectul lucrătorilor detașați pe agenda conferinței de presă a fost desigur tot președintele Macron care nu putea ocoli subiectul măcar pentru că de față se găsea și presa franceză care nu l-ar fi lăsat să bată câmpii cu generalități găunoase.

Președintele Franței este, evident, un om foarte inteligent care încântă întotdeauna prin replică și calitatea argumentației

Totuși să observăm că pledoaria sa pentru ”Europa care protejează” ascunde un viciu logic și că este de fapt părtinitoare. În opinia sa (fraza a fost rostită aproape identic și ieri la Salzburg) regula lucrătorilor detașați contrazice ”spiritul european”, întrucât favorizează țările cu asistență socială redusă și salarii mici ca și pe aceia care profită speculativ de diferențele de dezvoltare dintre țările membre", scrie DW într-o analiză la cald despre tot ceea ce s-a întâmplat astăzi la Cotroceni.