Editura Evenimentul si Capital

Macron s-a speriat și nu mai vrea să fie „președintele bogaților”! „Criza pe care o trăim poate duce la război și la dezintegrarea democrațiilor”

Autor: | | 7 Comentarii | 5879 Vizualizari

Ceva se schimbă în politicile marilor cancelarii occidentale. După Angela Merkel, care și-a dat girul pentru o lege care să faciliteze deportarea solicitanților de azil respinși, acum și Emmanuel Macron vrea să scape de eticheta de “președinte al bogaților”.

Să fie vorba de calcule electorale, de concluziile la care s-a ajuns după reuniunea Grupului Bilderberg de la Paris (unde Merkel a fost reprezentată de ministrul Apărării Ursula von der Leyen, iar Macron de ministrul Economiei și Finanțelor Bruno Le Maire) sau de pericolele care amenință Occidentul? Nu știm, dar transformarea e evidentă. Ultima dovadă este discursul ținut de Emmanuel Macron la Conferința Internațională a Muncii de la Geneva.

Despre acest discurs ați auzit încă de ieri, dar iariștii s-au axat, numai pe senzaționalul din declarațiile președintelui francez, notând că acesta a anunțat că ar susține0o pe Angela Merkel pentru funcția de președinte al Comisiei Europene (o variantă de lucru despre care v-am vorbit și eu încă de pe 18 mai). Eu mă voi concentra pe un alt aspect- planul pe care îl are Macron în legătură cu Europa, pentru că mi se pare că dovedește o schimbare de optică.

Cum altfel aș putea cataloga acest discurs în care cel numit de atâtea ori președintele bogaților vorbește acum de un "capitalism nebun" și în care acuză FMI (Fondul Monetar Internațional) și OMC (Organizația Mondială a Comerțului) că se concentrează pe edificarea unui mediu propice afacerilor în dauna drepturilor sociale ale oamenilor? De altfel, fostul bancher al lui Rotschild și prietenul celor mai bogați oameni din Franța a vorbit deschis despre revenirea la o "economie de piață socială în care toată lumea își găsește locul", în antiteză cu actuala ordine mondială, care face ca bogăția să se acumuleze doar în conturile celor foarte bogați. "Ceva nu mai funcționează în acest capitalism, care aduce beneficii doar unora. Nu vreau să ne gândim că subiectul ajustării economice și datoriilor prevalează asupra drepturilor sociale ", a spus Macron.

"Când poporul nu mai poate să-și găsească partea de progres, el poate fi atras de autoritarism, care spune: Democrația nu te mai protejează împotriva inegalităților acestui capitalism nebun. Vom face ziduri, granițe, vom ieși din acest multilateralism!" Ca să-i combată pe naționaliști, Macron pare că vrea să le împrumute retorica, criticând deschis Organizația Mondială a Comerțului „Cum zice OMC, este formidabil comerțul, trebuie să negociați acorduri cu toată lumea, indiferent de politicile lor sociale sau de mediu... Și trăiască dumpingul (Vânzare a mărfurilor pe piața externă la prețuri mai scăzute decât acelea de pe piața internă și mondială, practicată de unele țări în scopul înlăturării concurenței și acaparării piețelor externe n.r.), el ne va îmbogăți pe toți.”

E vorba doar de un truc menit să asigure noi victorii ale establishmentului în lupta cu populiștii? E posibil, dar Macron e hotărât să folosească reuniunea G7 programată la sfârșitul lunii august la Biarritz pentru a face un apel către toți liderii politici. Ce vrea președintele Franței? În principal, un salariu minim la nivel european și crearea în G7 a unui "fond social și de protecția mediului". N-am să intru în amănunte, tema salariului minim la nivel european e o preocupare mai veche a lui Macron care vrea, în acest fel, să stopeze plecare marilor firme din Franța spre țări din UE în care forța de muncă e mult mai ieftină...

ATENTIE!!! AZI, cea mai CALDUROASA ZI! Vor fi TEMPERATURI RECORD!

Pagina 1 din 2


Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației
Stirile zilei

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI