Evenimentul Zilei > Economie > România va cumpăra elicoptere şi rachete din Franţa. Detaliile înţelegerii româno-franceze
România va cumpăra elicoptere şi rachete din Franţa. Detaliile înţelegerii româno-franceze

România va cumpăra elicoptere şi rachete din Franţa. Detaliile înţelegerii româno-franceze

Declaraţia între Airbus Helicopters şi IAR SA Braşov, privind contractul semnat de cele două companii în luna aprilie a acestui an, a fost semnată joi la Cotroceni, în prezenţa preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, şi liderului României, Klaus Iohannis.

Surse oficiale au declarat că este vorba despre o extindere a contractului de la 5 la 15 ani, perioadă în care Armatei Române îi vor fi livrate 50 de elicoptere.

Airbus Helicopters şi IAR au semnat un Acord General privind cooperarea exclusivă pentru producerea în România a elicopterului multirol H215M, un aparat de zbor greu, bimotor. Potrivit acordului, IAR va deveni contractor principal pentru orice posibilă comandă de elicoptere H215M pe care Ministerul român al Apărării o va face pentru a înlocui flota îmbătrânită.

În cadrul vizitei oficiale a preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, va fi semnat şi memorandumul privind ”Ground Based Air Defense System” pentru forţele Armate Române dintre MBDA Franţa şi Compania Naţională ROMARM (cumpărarea de rachete de rază scurtă şi foarte scurtă de acţiune), conform surselor  Mediafax.