Editura Evenimentul si Capital

Macron, lovit de sindromul „Ceaușescu ‘89”

Autor: | | 2 Comentarii | 2596 Vizualizari

Ultimele cuvinte rostite la microfonul prezidențial în decembrie 1989, la București, au aparținut Elenei Ceaușescu: „Nicule, mai dă-le o sută de lei la pensie!” După trei decenii, Emmanuel Macron încearcă aceeași rețetă. Un semn de frică profundă.

Douăzeci și trei de milioane de francezi au urmărit luni discursul lui Macron, potrivit datelor furnizate marți de Médiametrie. La o populație de 67 de milioane de locuitori, aceasta înseamnă că un francez din trei a fost curios să vadă ce spune președintele.

Emmanuel Macron a tăcut săptămâni întregi, timp în care protestul „vestelor galbene” a escaladat de la o petiție online împotriva creșterii taxelor pe combustibil la o mișcare socială violentă care a cuprins întreg teritoriul Franței, cu revendicări din ce în ce mai politice (precum stoparea imigrației sau demisia președintelui).

După ce săptămâna trecută guvernul a făcut primul pas înapoi, anunțând că renunță la taxa pe combustibil, măsură care nu a reușit să calmeze insurecția străzii (dimpotrivă!), Macron a făcut luni o adevărată cursă de mers cu spatele simultan cu turnarea unei importante cantități de cenușă în cap.

Cu o voce joasă, ușor voalată de emoție, ruptă de accente patetice, aici mimând compasiunea și smerenia (ca să dezmintă acuzațiile de aroganță), pentru ca în fraza următoare să gâlgâie de patriotism, Emmanuel Macron a încercat din răsputeri să ascundă evidența: că se teme cumplit!

„Îmi asum întreaga responsabilitate” pentru starea în care se află Franța. „Este posibil să-i fi rănit pe oameni cu cuvintele mele”, a recunoscut spășit președintele. El a calificat nemulțumirile protestatarilor drept „profunde și, din multe puncte de vedere, legitime”.

El a încercat o scuză, afirmând că marea sa problemă este că roadele reformelor sale nu au apărut suficient de repede pentru a calma îngrijorarea populației față de schimbare. „Probabil că nu am reușit, de un an și jumătate, să oferim răspunsuri suficient de rapide și puternice.”

Totuși, s-a jurat înduioșat Macron, „singura mea grijă sunteți voi! Singura mea luptă este pentru voi!”, pentru a deveni imediat solemn: „Ne aflăm într-un moment istoric pentru țara noastră”.

O sută de euro la leafă

Șeful statului a decretat „starea de urgență economi că și socială” (fără a explica ce înseamnă asta) și a anunțat o serie de măsuri pentru îmbunătățirea nivelului de trai: creșterea cu 100 de euro a salariului minim de la 1 ianuarie; eliminarea taxelor pe orele suplimentare muncite; anularea taxării pensiilor mai mici de 2.000 de euro, intrată în vigoare pe 1 ianuarie 2018 (până acum, doar pensiile sub 1200 de euro erau scutite de taxe).

În plus, Macron a cerut sprijinul companiilor economice să-l ajute să potolească mânia oamenilor: „Aș ruga patronatele care au posibilitatea, să acorde o primă de sfârșit de an angajaților lor”.

În fine, o frază epocală, care nici măcar lui Caragiale nu i-a trecut prin cap, a fost rostită apăsat de liderul de la Elysée: „Cer guvernului și Parlamentului să facă ceea ce este necesar pentru ca fiecare să trăiască mai bine din munca sa, de anul viitor.”

Între mânia „vestelor galbene” și dictatura Bruxelles-ului

Protestul „vestelor galbene” a provocat până acum o scădere de 0,1% a creșterii economice pe ultimul trimestru, ceea ce înseamnă o pierdere a încasărilor la buget de 2 miliarde de euro. Însă, nota de plată riscă să fie chiar mai încărcată, publicația economică Les Echos anticipând o pierdere de 4 miliarde. Dacă protestele se opresc acum.

Stupoare la Loto, astazi! Ce s-a intamplat cu numerele! LIVE

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI