Evenimentul Zilei > International > Macron, cea mai mare criză de popularitate. Concluzii după Ziua Naţională
Macron, cea mai mare criză de popularitate. Concluzii după Ziua Naţională

Macron, cea mai mare criză de popularitate. Concluzii după Ziua Naţională

Ziua Naţională a Franţei  a scos în evidenţă, dacă mai era nevoie, faptul că Macron se confruntă cu o scădere drastică de popularitate. Preşedintele francez  se află într-o situaţie delicată, iar atunci când se găseşte faţă în faţă cu francezii îşi dă seama de realitate. 
După ce  a împărţit zâmbete alături de Merkel pe scena celebrării zilei de 14 iulie, sărbătoarea naţională, a căderii Bastiliei şi a monarhiei absolute, preşedintele francez a coborât în mijlocul mulţimii la bordul unei maşini militare, pe Champs Elysées şi, potrivit presei franceze, a fost cu ghinion. Lumea a reacţionat neaşteptat la vederea sa.
Mai multe „umbre” pe străzile Parisului
Imediat după începutul paradei, la trecerea maşinii cu preşedintele a început o cascadă de fluierături şi urlete împotriva lui. Parizienii dinapoia gardurilor protectoare au strigat :‘Demisia, demisia!”, umbrind evenimentul, din păcate. Apoi au urmat contestările din partea unui grup de manifestanţi cu baloane galbene. După aceasta, Macron s-a urcat din nou pe scenă unde a salutat-o pe Merkel. Dar corul de fluierături şi admonestări au pătat această zi de sărbătoare, noteză Le Parisien. 
Dar, televiziunea publică franceză, France2, spune că  contestările ar fi fost doar nişte urlete a 20-25 de persoane camuflate în mulţime. Şi totuşi, video-urile vorbesc de la sine: urletele au însoţit toată parada preşedintelui. O paradă care s-a deschis cu o demonstraţie futuristică a Flyboard Air.
S-a găsit şi un „ţap ispăşitor” în toată povestea asta
În acelaşi timp, potrivit Le Figaro, printre contestatarii care l-au atacat pe Macron era şi Eric Drouet, unul dintre liderii Vestelor Galbene. Macron, a continuat însă de la tribună cu implicarea Franţei în domeniul spaţial anunţând crearea unui comando militar al spaţiului, care va deveni Aeronautica Spaţiului. Anunţul lui Macron n-a schimbat cu siguranţă ideile francezilor care pe străzile Parisului au dorit să-şi facă auzite vocile împotriva preşedintelui, prietenul Europei şi fals împăciuitor.
Ziua Naţională a Franţei a fost „înecată” în gaze lacrimogene

După amiaza, tensiuni în timpul paradei, Poliţia şi-a făcut simţită prezenţa lansând gaze lacrimogene pentru a împrăştia manifestanţii, între care se aflau multe Veste Galbene. Ministrul de Interne, Christophe Castaner, a declarat: ”Aceia care voiau să împiedice această paradă ar trebui să se ruşineze puţin. Este o zi  în care naţiunea se reuneşte şi gândesc că naţiunea trebuie respectată”. Poliţia a făcut peste 120 de reţineri (iar  France2 vorbea de 20-25 recalcitranţi…). Politica bâtei este convingătoare şi funcţionează de minune, chiar şi în Franţa.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.