Macron are ca ţintă încă o dată suveranismul şi populiştii

 ''Cei care exploatează mânia, susţinuţi de informaţii false, promit tot şi opusul a tot. În faţa acestor manipulări – afrimă el – trebuie să ne ridicăm în picioare. Orgolioşi şi lucizi. Şi să spunem tuturor ce este Europa: este un succes istoric, reconcilierea unui continent devastat, într-un nou proiect de pace, de prosperitate şi de libertate. Nu trebuie să uităm asta niciodată''. Apoi, soseşte o invitaţie explicită la vot: ''Niciodată după Al Doilea Război Mondial, Europa n-a fost atât de necesară. Şi totuşi, Europa nu a fost niciodată atât de în pericol. Alegerile europene vor fi decisive pentru viitorul continentului nostru''.

Despre tema spinoasă a imigraţiei cu care el însuşi s-a înfruntat cu multe guverne europene

''În faţa fenomenelor migratoare, cred într-o Europă care protejează propriile valori şi propriile graniţe. Uniunea Europeană a uitat să privească în ochi realitatea lumii. Nicio comunitate nu creează  un sentiment de apartenenţă dacă nu are graniţe care să o protejeze. Graniţa este libertatea în siguranţă''.

În sfârşit, sugerează un plan pentru gestionarea imigraţiei

"Toţi cei care vor să participe trebuie să-şi îndeplinească obligaţiile de responsabilitate (controlul riguros la frontiere) şi solidaritate ( o singură politică în materie de azil, cu aceleaşi reguli de acceptare sau respingere). O poliţie de frontieră comună şi un birou european, obligaţii stricte de control, solidaritate europeană la care fiecare ţară contribuie, toate sub autoritatea unui Consiliului european de securitate internă'', a scris Macron.