Evenimentul Zilei > International > Experimentul lui Macron: Adolescenţii francezi vor fi OBLIGAŢI să trăiască ÎMPREUNĂ timp de 15 zile pentru a promova „mixul social”
Experimentul lui Macron: Adolescenţii francezi vor fi OBLIGAŢI să trăiască ÎMPREUNĂ timp de 15 zile pentru a promova „mixul social”

Experimentul lui Macron: Adolescenţii francezi vor fi OBLIGAŢI să trăiască ÎMPREUNĂ timp de 15 zile pentru a promova „mixul social”

Experimentul lui Macron va intra în pâine din toamna anului 2019 unde va fi introdusă o noua măsură guvernamentală denumita „Serviciul Naţional Universal”. UNS va obliga toţi adolescenţii francezi de 16 ani să trăiască împreună o lună, iar o perioadă de 15 zile vor fi obligaţi să stea într-o „locuință colectivă ”, notează Le Telegramme.

"Este o reformă structurală fundamentală pentru societate", a declarat Gabriel Attal, secretar de stat pe lângă ministrul Educaţiei Naţionale. Scopul principal al UNS este "să promoveze amestecul social și teritorial" și "dezvoltarea coeziunii sociale și naționale", potrivit site-ului guvernului.

UNS va comporta două etape, unul obligatoriu, celălalt opțional:

Prima dintre ele va consta într-o lună pentru toți cei în vârstă de 16 ani unde  adolescenții vor fi forțați să stea într-o "locuință colectivă" timp de 15 zile, ceea ce înseamnă că vor fi obligați să trăiască împreună.
A doua fază, contrar celei precedente, este doar opțională și poate dura până la 12 luni.  În mod concret, va însemna că adolescenții de 16 ani din Seine-Saint-Denis (unde cel mai dat nume de la naștere a fost Mohammed în 2018), vor trăi cu adolescenți francezi nativi, în aceeași casă, timp de 15 zile.

Experimentul va începe  în toamna anului 2019

Serviciul Național Universal este o măsură-pilot a campaniei lui Emmanuel Macron. "Aceasta este o reformă structurală fundamentală pentru societate. Când vorbim astăzi cu mulți tineri, toți vă spun că trebuie să se implice, dar mulți nu știu cum să o facă. Pentru mine Serviciul Național va da un gust Universal", a declarat ministrul Educaţiei

La nivel politic, caracterul obligatoriu al SNU presupune o modificare a Constituției. Iar o altă necunoscută ar fi despre costul proiectului unde guvernul refuză să explice. Grupul de lucru a estimat costul anual al unei faze obligatorii de o lună 1,6 miliarde de euro, în afara investițiilor în infrastructură  care ar duce la 1,7 miliardeîn șapte ani.
Ministrul Educației a declarat că: „Există un angajament prezidențial clar în acest domeniu, astfel încât administrarea şi fondurile vor exista.“

În primăvară, mai multe organizații de tineret și-au exprimat ostilitatea față de proiect, notează letelegramme.