Există la Palatul Elysée un obicei: președintele sună „la întâmplare” francezi din toate păturile sociale și din toate zonele țării pentru a se interesa cum le merge în această perioadă dificilă.

Astfel, vineri, 1 mai, Emmanuel Macron l-a sunat pe un brutan din Lyon, Philippe Joncteur. La televiziunea France 3 Rhône-Alpes, comerciantul a povestit că președintele l-a întrebat despre ajutoarele de stat pentru restrângerea activității.

„Într-adevăr, i-am solicitat amânări ale taxelor, șomaj parțial, împrumut garantat de stat… Se știe însă că acestea sunt, pentru moment, niște facilități pe care va trebui să le restituim.”

Apoi, brutarul a precizat: Am impresia că am fost ascultat… Emmanuel Macron mi-a spus că ține mult la gastronomia franceză și că va face totul pentru ca proprietarii de restaurante și hoteluri să fie ajutați.”

El a adăugat chiar că șeful statului a fost „foarte prietenos și nu a făcut o expunere profesorală”.

Cum ar fi, o discuție amicală pe tema solidarității în vreme de criză, între ales și alegător.

Nu prea. Lyon Capital dezvăluie că Joncteur nu era fitecine. Prezent pe lista alegerilor municipale a fostului ministru de Interne, Gérard Colomb, actualul primar al Lyonului, în 2008 și 2014, Joncteur este un „prieten”al acestuia.

Pe rețelele sociale au fost descoperite mai multe fotografii cu cei doi, una dintre ele la un meci de fotbal al lui Olympique Lyon.

Sunat de RT France, Joncteur a recunoscut: „Sunt lyonez dintotdeauna și îl cunosc pe Colomb de multă vreme, pentru că era primar în arondismentul meu înainte de a deveni primar al orașului. Am fost candidat pe listele lui în 2008 și 2014.

Mai mult, brutarul a recunoscut că îl cunoaște foarte bine pe secretarul Palatului Elysée, Alexis Kohler, din perioada în care a locuit la Paris.

„Îi făceam cafeaua în fiecare dimineață, atunci când era cu Emmanuel Macron la Bercy (când Macron era ministru al Economiei – n.r.)”.

Tot RT France amintește că, în noiembrie 2019, Macron l-a sunat pe un instalator care era de acord cu proiectul legii pensiilor, care scandalizase întreaga Franță, declanșând revolta Vestelor Galbene.

Intervievat de FranceInfo, instalatorul a recunoscut că era membru al partidului lui Macron, En Marche.