„Am auzit, am înțeles, am simțit deplin ceea ce ei trăiesc (…) Dar transformările indispensabile pentru țara noastră nu trebuie oprite'', a transmis Macron la conferința de presă.  Lunea trecută, imediat după incendiul de la Catedrala Notre-Dame, acesta și-a anulat discursul în care urma să anunțe concluziile „marii dezbateri naționale''  cu scopul de a calma protestele ''vestelor galbene'', infomrează agerpres.ro.

Totuși, venind în întâmpinarea revendicărilor protestatarilor care acuză scăderea puterii de cumpărare şi ''injustiția fiscală'', el a promis o scădere semnificativă a impozitului pe venit şi o indexare cu rata inflației a pensiilor mai mici de 2000 de euro începând cu 1 ianuarie 2020. Însă a menționat că, pentru a putea fi susținute aceste măsuri, este nevoie să se ''muncească mai mult''.

În cadrul discursului,  Emmanuel Macron a promis o modificare a legislației privind organizarea referendumurilor, astfel încât parlamentul să fie sesizat pentru convocarea unui referendum dacă sunt adunate un milion de semnături ale cetățenilor, față de 10% din corpul electoral, cât prevede actuala legislație, procent care înseamnă câteva milioane de semnături. 

Una din posibilele sale promisiuni despre care presa a scris că s-ar fi regăsit în discursul său anulat săptămâna trecută, respectiv desfiinţarea Şcolii Naţionale de Administraţie a Franţei (Ecole Naţionale d'Administration – ENA), instituţia de învăţământ unde sunt formate elitele din administraţie şi politică şi unde a studiat inclusiv Emmanuel Macron, în discursul de la începutul conferinţei de presă de joi nu s-a regăsit o asemenea promisiune.

Macron a înăsprit tonul față de migrație, afirmând că dorește ca în fiecare an să existe o dezbatere pe această temă în parlamentul francez şi a promis că va depune eforturi în interiorul UE pentru o mai bună coordonare privind migrația şi controlul frontierelor.

Acesta a mai susținut de asemenea caracterul laic al statului francez şi a promis că va fi „necruţător” cu cei care ar dori să impună un „islam politic”.

Macron a mai promis realizarea unei reforme constituționale pentru o descentralizare ''diferenţiată'' şi pentru a reduce numărul  de parlamentari.  

Sursa foto: RFI