Liderul de la Elysee a precizat că decizia Marii Britanii de a ieşi din Uniunea Europeană a fost motivată de faptul că votanţii ”şi-au pierdut încrederea în globalizare şi în pieţele libere nerestricţionate”.
 
"Interpretarea mea este că mulți dintre oamenii care au avut de pierdut de pe urma globalizării au decis dintr-o dată că nu mai vor asta. Îți asumi întotdeauna un risc când organizezi un astfel de referendum, la care se poate răspunde doar cu "da" sau "nu" în raport cu un context foarte complicat", a răspuns  realizatorului BBC Andrew Marr. Macron a mai  precizat că există un mare risc în privinţa consultărilor publice, precum referendumul din 2016 cu privire la apartenenţa Marii Britanii la Blocul comunitar, cerând votanţilor să se pronunţe într-un context foarte complicat.

Întrebat dacă se poate întâmpla la fel şi în Franţa, preşedintele Macron a răspuns: ”Da, probabil. Însă contextul nostru este foarte diferit şi nu vreau să îmi asum niciun risc”.

Preşedintele francez, un susţinător al integrării europene, a adăugat că va lupta pentru a ţine Franţa în Uniunea Europeană, în ipoteza în care ar avea loc un referendum pe tema aprtenenţei Franţei la Blocul comunitar.