Ancheta a pornit de la o semnalare la centrul Ups din Milano.Au fost decoperiţi trei neaşteptaţi destinatari: un inginer, un comerciant şi un specialist în informatică. În locuinţele lor s-au găsit chiar şi schelete complete.

Un grup internaţional de vânzare-cumpărare, care implică colecţionari din toată lumea prin intermediul Facebook şi eBay. Obiectul activităţii? Oase umane. Totul s-a declanşat pe 28 august trecut, când în centrul de triere al transportatorilor UPS, razele X au depistat o ţeastă într-un pachet direcţionat la San Francisco. A doua zi, alte două cranii într-o cutie pentru străinătate.

Din acest punct, carabinierii coordonaţi de un procuror, au descoperit în câteva zile trei indivizi care nu se cunosc între ei, un inginer, un comerciant şi un specialist în informatică, toţi trei în jurul a 40 de ani, fără antecedente. Unul locuieşte la Milano, ceilalţi doi în Piemonte. Percheziţionând locuinţele lor, militarii au găsit nu mai puţin de 9 cranii, două schelete complete, diverse membre şi oase ale bazinului. Cei trei sunt acuzaţi de a fi încălcat regulamentul Poliţiei mortuare, care pedepseşte cu o sancţiune administrativă comerţul şi deţinerea neautorizată de rămăşiţe umane.

Se pare, deci, că aceşti colecţionari de oase există cu adevărat, nu numai în fantezia autorilor de romane şi a regizorilor. Anchetatorii, în fapt, exclud existenţa de secte sataniste sau organizaţii asemănătoare ascunse în acest cerc de afaceri, lansând ipoteza unui simplu şi macabru hobby.

Descoperirile provin toate din Republica Cehă, mai precis în Praga şi au fost încredinţate unui laborator din Milano pentru analize. Cercetările acum ţintesc să descopere cât de extinsă este reţeaua din spatele acestui business profitabil: o ţeastă în bună stare, de exemplu, era achiziţionată cu 100 de euro în Elveţia, iar în SUA cu 600, potrivit  Il Fatto Quotidiano.