PSD-ista Ana Birchall susţine că este victima unei campanii de denigrare pentru că "deranjează". Ea spune că sociologul Marius Pieleanu i-a trimis anumite mesaje pe telefon, suspectând că acesta ar fi fost în stare de ebrietate.
EVZ: Intenţionaţi să candidaţi la parlamentare în colegiile uninominale din Bucureşti?
Ana Birchall: Bucureştiul este o opţiune, încă nu s-au stabilit candidaţii pe colegii la nivelul partidelor. Voi candida la Camera Deputaţilor. Există şi o altă variantă, să candidez într-un judeţ unde m-am implicat în campania pentru alegerile locale.
Până la urmă, cererea de divorţ a fost înregistrată de dv.?
Eu nu comentez o asemenea măgărie. E clar că e o campanie de denigrare a numelui meu. Nu voi răspunde unei astfel de mârşăvii. E an electoral şi ne putem aştepta la orice. Sunt persoane care se simt ameninţate de creşterea mea politică. Dacă mă uit la campania care se face în jurul meu, probabil că deranjez. Cât priveşte comportamentul CSM, dacă aşa înţeleg Domniile Lor să reacţioneze la o anchetă de care eu am aflat din presă şi în care nici până acum nu mi s-a pus în faţă acel raport... Trebuiau să se uite cu atenţie la comportamentul judecătorilor.
Aţi fost consiliera lui Mircea Geoană. Vă sprijină în proiectele pe care le derulaţi? Am lucrat cu Mircea Geoană din 2003, a fost o uşă pe care el mi-a deschis-o. Este un om cu care se poate lucra foarte uşor. Eu am avut câteva idei fixe pe anumite proiecte: educaţia, partea de tineret. A fost unul dintre oamenii care au crezut în ideile mele.
Vizaţi portofoliul educaţiei? N-am fost niciodată omul care să se cramponeze de funcţii. Educaţia este un domeniu care mă interesează şi este proiectul meu politic, de suflet. Asta nu înseamnă că vizez neapărat un post anume. Vreau să am şansa să-mi pun în aplicare anumite idei pe care eu le am despre educaţie. Am cinci legi pe care vreau să le iniţiez. Ideea cu „Pactul Naţional pentru educaţie“ a fost a mea. Prioritar pentru mine este pachetul legislativ pentru educaţie.
Dacă aţi fi ministru al educaţiei, aţi menţine sistemul Bologna?
Da, dar l-aş pune în aplicare exact aşa cum ar trebui să fie şi aş adapta inclusiv programa românească pentru a putea ca acest sistem să funcţioneze real. Programa şcolară este deficitară.
În ce relaţii sunteţi cu Elena Udrea?
(râde) Eu n-am întâlnit-o niciodată. E o femeie frumoasă. Pe mine, Elena Udrea m-a surprins neplăcut. Am înţeles că pe blog cineva şi-a permis să spună lucruri bune despre mine. Ceea ce m-a surprins a fost că în prima frază a zis că nu mă cunoaşte, deşi e greu să cred. După care a spus că totuşi îşi aduce aminte că noi suntem colege la aceeaşi universitate şi că toate marile mele studii tot la o universitate particulară ajung. Această răutate gratuită m-a deranjat şi minciuna stă la aceeaşi masă cu preşedintele Norvegiei. Este o femeie frumoasă, dar nu sunt de acord cu multe din ideile pe care Domnia Sa le-a propus. A ştiut să-şi pună în valoare o anumită imagine pe care şi-a cultivat-o de-a lungul timpului.
Recent a apărut în presă o înregistrare care indica o relaţie cu sociologul Marius Pieleanu. Nu aţi negat.
Eu l-am cunoscut pe Marius Pieleanu anul trecut, când un prieten foarte bun, Anthony Giddens, se afla în România. Cei de la SNSPA şi-au exprimat dorinţa de a-i da un titlu honoris causa, iar domnul Pieleanu a fost desemnat să se ocupe de ceremonie. Am vorbit câteva lucruri administrative şi mărturisesc că, într-o seară, la începutul acestui an, m-am trezit cu câteva SMS-uri deocheate. A doua zi, l-am luat la telefon, „l-am bălăcărit“ şi l-am întrebat cum de şi-a permis să-mi trimită astfel de mesaje. Omul mi-a zis că nu-şi aduce aminte, ceea ce mi-a dat de înţeles că era sub influenţa alcoolului. De-atunci nu s-a mai întâmplat, şi asta a fost tot. Întrebarea este cine mi-a ascultat mie telefonul şi de ce o convorbire apare abia acum.
De ce aţi dat în judecată „The Sun“?
În 2006, la fiecare două zile, apărea un articol de denigrare la adresa României. Erau câteva articole că după 1 ianuarie o să invadăm Marea Britanie cu TBC, HIV. I-am scris redactorului-şef, care m-a trimis la plimbare. Am ajuns la Press Complain Commision şi le-am spus că aceste articole sunt denigratoare la adresa României şi îi rog să-i oblige pe cei de la „The Sun“ să publice o retractare. Ceea ce au şi făcut.
Şi Ministerul Educaţiei?
I-am cerut ministrului Hârdău de la acea vreme să facă public conţinutul contractelor de achiziţii pe anul 2006. A refuzat, drept care l-am dat în judecată şi am câştigat. Contractele au fost făcute publice.
"Elena Udrea este o femeie frumoasă, dar nu sunt de acord cu multe din ideile pe care Domnia Sa le-a propus."
DESTIN „Pe 11 septembrie trebuia să fiu în turnul doi, la etajul 43“ EVZ: Cum aţi ajuns să studiaţi în Statele Unite? Ana Birchall: Înainte de Yale, am fost consilier juridic la Omniasig. De la 14 ani am tot stat cu chirie şi am vrut să-mi iau casă. Am ales Yale pentru că, în liceu, eram îndrăgostită în secret de Tom Cruise, în filmul „Firma“. Ce aţi făcut după finalizarea studiilor? După doctorat, am lucrat pe Wall Street ca avocat, la una dintre cele mai mari firme de avocatură din lume. Am lucrat mult. Au fost zile în care dormeam 2-3 ore la hotelul de vizavi de biroul meu, deşi locuiam la mai puţin de 30 de minute. A fost o perioadă în care am căpătat aceste „cearcăne permanente“. Se întâmpla ca, la 3 dimineaţa, să fiu în conferinţe telefonice cu colegi din birourile din Londra şi Hong Kong. Aveam tot timpul un costum în birou. Am lucrat un an şi jumătate, după care mi-am dat demisia. De ce v-aţi întors? M-am întors în România pentru că aici sunt acasă. Am venit „chitită“ să fac politică. Am luat decizia să revin atunci când am realizat că nu era corect faţă de oamenii de acolo care, până la urmă, investeau în mine să mai rămân. Oricum m-aş fi întors mai devreme sau mai târziu. Eraţi în America pe 11 septembrie 2001? Pe 11 septembrie, eu trebuia să fiu în turnul 2, la etajul 43. Aveam un interviu cu o firmă de avocatură la 9.30. Nu am ajuns pentru că îl alăptam pe Andrew şi am pierdut trenul. Cum a fost experienţa ca avocat pe Wall Street? Şi acum îmi amintesc emoţia şi în acelaşi timp mândria pe care le-am simţit în timp ce mergeam spre birou, pe Wall Street în New York. Parcă pluteam, nu îmi venea să cred că am reuşit. Eu, un copil crescut la ţară, reuşisem să ajung să lucrez pe Wall Street. Parcă mă simţeam versiunea feminină a lui Tom Cruise din filmul „Firma“. Cum v-aţi cunoscut soţul? În vara lui 1997, la o întâlnire de afaceri. Am văzut că se holbează, dar eram preocupată să-i explic regimul investiţiilor din România. M-a invitat a doua zi la o întâlnire să-i mai explic, că nu a înţeles. M-am simţit ofensată şi i-am spus că nu pot. Era ziua mea şi i-am spus că am o întâlnire privată la mine în birou. A venit cu un buchet mare de flori. Nu l-am băgat în seamă. O lună de zile suna la birou, din America. Nu putea să înţeleagă că nu vreau să vorbesc. Într-o zi, a venit secretara să-mi spună: „Trebuie să mă duc la biserică“. „De ce?“, „N-am minţit niciodată cât am minţit luna asta pentru tine“. A trebuit să vorbesc cu Martyn şi să mă întâlnesc cu el. M-a întrebat dacă vreau să mă căsătoresc cu el. I-a luat vreo şase luni până să zic „da“.
"M-am întors în România pentru că aici sunt acasă. Am venit «chitită» să fac politică"
CV Visul american dat pe PSD > Ana Birchall s-a născut pe 30 august 1973, în comuna Fulga, judeţul Prahova.
> Licenţiată în ştiinţe juridice, a fost admisă simultan la masterat la mai multe universităţi de renume mondial, precum Harvard, Oxford, Yale, Cambridge, New York University.
> A urmat cursurile de masterat în drept la Yale Law School, SUA. După absolvirea magna cum laude, Ana Birchall şi-a continuat studiile de doctorat, în cadrul aceleiaşi facultăţi.
> După terminarea doctoratului, a lucrat ca avocat pe Wall Street în New York City, SUA, în cazuri precum: ENRON, MCIWorldcom, United Airlines, US AIR şi UPC.
> În 2003, a revenit în România şi a intrat în politică, drept consilier al ministrului afacerilor externe, apoi secretar executiv PSD pentru egalitate de şanse.
> În prezent, este şef al Departamentului de Educaţie publică şi Cercetare al PSD şi purtător de cuvânt al PSD Bucureşti.
> Este căsătorită de zece ani cu omul de afaceri britanic Martyn şi are un copil, Andrew, în vârstă de 7 ani.