Evenimentul Zilei > Horoscop > Lupta Lupului Șchiop cu Zimbrul din Răsărit. Un pahar în cinstea profesorului J.R.R. Tolkien! Taurii pot să reușească, Balanțele sunt în criză de timp | Horoscopul lui Dom’Profesor
Lupta Lupului Șchiop cu Zimbrul din Răsărit. Un pahar în cinstea profesorului J.R.R. Tolkien! Taurii pot să reușească, Balanțele sunt în criză de timp | Horoscopul lui Dom’Profesor

Lupta Lupului Șchiop cu Zimbrul din Răsărit. Un pahar în cinstea profesorului J.R.R. Tolkien! Taurii pot să reușească, Balanțele sunt în criză de timp | Horoscopul lui Dom’Profesor

Pe 3 ianuarie s-au născut Cicero, J.R.R. Tolkien, Mel Gibson, Sergio Leone, John Sturges, Victoria Principal, Michael Schumacher, Gabriel Dorobanţu, Gavrilă Balint, Ada Orleanu, Dan Chebac.

În calendarul creștin-ortodox sunt Sfinții prooroc Maleahi și Gordie.

Tradiţional, în "kalendar", Îngroparea anului vechi.

Am fost sfătuit, de fapt admonestat, de grupul de monitorizare să nu mai dau replici și să nu iau în considerație nimic din ceea ce se scrie împotriva mea, sau a scrierilor mele, mai ales de pe conturi FB fictive. Cu teroriștii nu se negociază, mi s-a atras atenția. Și mai mi s-au spus multe lucruri, în nevinovăția mea de pustnic în rodaj. Așa că nu o să mai aveți replici, pentru că nu mai citesc postările de pe forum. Este o politică, trebuie să cooperez, aștept să discutăm doar pe emailul meu. Atât!

Nici cei care prin diverse tertipuri doresc să mă facă să le fac horoscopul personal, nu au nicio șansă. În repetate rânduri, pe email sunt ”pus la încercare”. Dacă o să fac un horoscop al persoanei în cauză, mi se dau toate datele și mi se spune că niciun astrolog nu a reușit să dea un răspuns bun, să facă un horoscop ca lumea. Sau sunt sensibilizat cu o poveste tragică. Sunt întrebat dacă eu îndrăznesc să ridic provocarea. Ce spun, chiar pe forum, în văzul domniilor voastre este un domn care spune că nu i se potrivește horoscopul meu, în schimb este foarte grijuliu să anunțe exact ora și minutul, ba chiar și locul lui de naștere. Ce își zic? Că de curiozitate o să le fac horoscopul personal, să văd de ce nu se potrivește, și dacă tot l-am făcut să și îi informez. Cât de prost mă credeți, stimabililor?

NU FAC HOROSCOPE PERSONALE, am făcut destule până acum, nu mai iau ucenici, sau învățăței, nu mai răspund pe forum, la nicio provocare, am fost aspru amonestat că am dat curs unor provocări ordinare. Doar articolul și horoscopul pe EVZ și corespondența pe email. Atât! ”J'ai d'autres chats à fouetter” vorba prietenilor mei de la Paris.

Să revenim la ceea ce doream să vă spun. Pe la sfârşitul neoliticului, triburile din Europa Centrală şi Balcani, fie că erau de vânători, crescători de animale sau de agricultori erau obligate de iarna grea, cu multă zăpadă, să-şi ducă viaţa în sat, în interiorul palisadei de lemn, întăritură care îi proteja cât de cât de atacurile altor triburi, sau, ale fiarelor. Sursă, Julius Lips.

Este normal ca despărţirea de Anul Vechi să fie lungă şi dureroasă iar Noul An să învingă cu dificultate. Aşa se umplea timpul sătenilor, prizonieri ai iernii în satul întărit. Această luptă dintre nou şi vechi începea la Ignat, cu sacrificii rituale, cu o zi înaintea solstiţiului de iarnă, ziua Lupului Şchiop şi ţinea timp de peste două săptămâni, până la Bobotează, reperul "nou" creştin.

Astăzi este ziua „îngropării căpăţânii”. Nu se ştie de unde, probabil prin sincretism cu mitologia Nordului, în Maramureş şi la unii munteni, în Moldova, în diferite forme, apare legenda luptei dintre Lupul Şchiop şi veneticul, Marele Zimbru din stepa răsăriteană. Lupul Şchiop, nu era şchiop şi era foarte tânăr, era noul care venea, împreună cu o nouă religie monoteistă, o nouă organizare, o nouă eră.  Zimbrul era bătrân ca vremea şi rău ca întunericul, avatarul răului, personificarea agresiunii și a brutalității.

Evident, o pildă, o legendă despre lupta localnicilor împotriva năvălitorilor, în special a slavilor, inferiori cultural şi tehnologic, dar foarte puternici şi numeroşi.

Lupta dintre cele două gigantice arhetipuri a avut loc în Vrancea. Au stricat şi au bătătorit aşa de rău pământul, încât şi astăzi se mai cutremură rău de tot locul acela de, uneori, mor oamenii de prăbușirea caselor. La început răutatea zimbrului părea că va învinge și că puterea lui nu are limite, iar mugetul lui infiorător a făcut înconjorul Pământului de trei ori. L-a lovit îngrozitor pe tânărul lup, la aruncat departe şi l-a ologit de o labă. De atunci i se spune Lupul Şchiop. Dar lupul nu a stat nicio clipă pe gânduri, avea de apărat oamenii care se strânseseră în spatele lui, uitându-se cu groază la lupta sângeroasă. Cu o concentrare formidabilă îi sare în spate zimbrului şi dintr-o singură muşcătură, cu dinţii lui de aur, îi desparte căpăţâna de trup!

Oamenii, fericiţi că au scăpat, i-au oblojit laba Lupului şi au luat căpăţână Zimbrului ca s-o arate peste tot, prin sate, ca să ştie lumea că au scăpat de primejdie. Pentru un timp…

Înainte de război, sau ceva mai demult, băieţii umblau cu o căpăţână de zimbru, apoi de bou, prin sate strigând „Îl îngropăm pe Moş Vasile!” Ceea ce se întâmpla pe înserat, pe un deal, cu scripcar şi lăutari. Bărbaţii şi flăcăii cinsteau mai multe pahare de ţuică sau vinars pentru Lupul cel Şchiop, apărătorul și campionul oamenilor.

În România este o lege, sau mai multe, pentru restituirea proprietăţilor, în întregime. Prima proprietate, cu care ne naştem este stăpânirea peste o tradiţie multimilenară, apartenenţa la un popor de excepţie, anatomia care ne permite să vorbim şi să trăim într-un anume fel, sângele noastru care ne curge în vine, la fel cu cel vărsat ca să rămânem mereu şi mereu aici, unde ne sunt proprietăţile materiale şi spirituale, obiceiurile noastre care sunt „ale noastre”, pentru că sunt vechile tradiţii şi uzanţe europene. Haplogrupul nostru! Ariile extreme sunt conservatoare, este o lege în antropologie, căreia ne supunem cu toţii. Dacă nu există o lege care să ne restituie ceea ce am fost, asta înseamnă că nici nu este interzis să apucăm noi să devenim, să prevalăm, să cunoaştem de unde venim, cine suntem, ca să putem să pretindem ce ni se cuvine!

Dragi lupi, padawani și hobbiți, mai este şi ziua de naştere a profesorului J.R.R. Tolkien. Un prilej deosebit, se împlinesc 125 de ani! O să vă spun o poveste, cum am văzut şi auzit prima data despre "Stăpânul Inelelor". S-a întâmplat în anul 1979. Veneam din Guineea unde urma să construiesc un baraj, contra bauxită. Dar, nu ne-au dat voie sovieticii!

Din cauza schimbării orarului, pierdusem cursa TAROM şi urma să petrec o săptămână în hotelul de carantină a aeroportului Heathrow din Londra. Neplăcută perspectivă…

Aşa că am solicitat o audienţă şefului poliţiei de imigrare de pe aeroport. Mă aşteptau trei ofiţeri şi doi civili. Erau tensionaţi, credeau că o să le solicit azil politic, ceea ce însemna pentru ei multă muncă și complicații. Le-am zâmbit şi le-am mulţumit pentru găzduire. Aşa ceva nu se uită, am spus. Şi i-am rugat să-mi permită să vizitez Londra ca să am amintiri și mai plăcute. Brusc, britanicii s-au liniştit, au devenit cordiali şi s-au transformat în agenţi de turism: neapărat să vizitezi Turnul şi Podul și aceea şi cealaltă şi schimbarea Gărzii… ba la sfârșit, șeful lor a dat un telefon și mi-a obținut o diurnă pentru cheltuielile mele în Londra: opt lire și zece șilingi pe zi. O avere, pentru mine! Fără documente de decontare, dar dacă pot să aduc bonuri și chitanțe, nu ar fi rău! M-am uitat mai bine, ofițerul era, indubitabil, scoțian!

Mi-au completat un permis de liberă trecere, mi-au pus viza de intrare pe paşaport şi mi-au spus că la ora 12 noaptea… ofiţerul superior s-a uitat la mine, eram tânăr şi "handsome", bine, zice, la ora 2 noaptea trebuie să te prezinţi aici, la ofiţerul de serviciu şi să dormi în hotel. Dacă intervine ceva, sună la numărul acesta şi mi-a strecurat o hârtiuţă cu un număr de telefon.

A urmat una dintre cele mai frumoase săptămâni din viaţa mea. Londra în anul 1979, nu vă puteţi închipui cât de frumoasă, civilizată şi curată era! Am amintiri ca un film care durează o săptămână. Şi mă silesc să nu uit nimic. Nici întâlnirea cu Kate Bush și familia ei şi nici librăria aceea lungă, la demisol, spre Soho. Un perete întreg era acoperit cu aceiaşi carte, în toate limbile pământului. "The Lord of the Rings". Am rămas în faţa peretelui uimit de toate limbile în care fusese tradus. Cineva şi-a dres glasul în spatele meu. Era proprietarul librăriei, un domn între două vârste, un adevărat reprezentant al mic burgheziei britanice. "Bună alegere!" îmi spune. "Domnule, îi răspund, este pentru prima dată când văd aşa ceva. Sunt un amărât de flăcău din Est şi totul aici mă uimeşte." "Bei un ceai?" m-a întrebat distinsul domn. Şi mi-a povestit tot ce poate un om să ştie despre operă şi despre autorul ei. A fost singura dată când m-am întors la hotel aproape de ora limită… spre zâmbetul complice al ofiţerului de serviciu! Aveam cu mine cărţile lui Tolkien… în trei limbi!

Vedeţi, dragi padawani şi hobbiţi, "Stăpânul Inelelor" este mai mult decât o lucrare genială, o poveste fantastică scrisă pentru dexteritatea limbii engleze, produsă de un om aflat în afara canoanelor obişnuite – este un strigăt puternic, o certitudine că Speranţa nu moare niciodată şi că Binele va învinge întotdeauna, dacă mai există măcar un om, un hobbit, un elf, un gnom care să lupte, să se sacrifice, pentru el!

Sunt membru în puține comitete și comiții, dar fac parte dintre Prietenii Muzicii și sunt apropiat de câteva asociații, printre care și ”The Tolkien Society”. M-au invitat și vă invit și eu pe domniile voastre! Astăzi, 3 ianuarie 2017 se împlinesc 125 de ani de la nașterea profesorului John Ronald Reuel Tolkien, așa că toate societățile care îi poartă numele, trei în Marea Britanie, tot trei în Germania, două în Spania și SUA, câte una în Austria, Polonia, Israel și Argentina – vor organiza un ceremonial simplu. La ora 21:00, locală, vor sta în picioare cu un pahar de… orice, nu neapărat o băutură alcoolică, și un suc este bun, și vor striga exact la ora fixată, vor închina un toast: ”The Professor!”. Apoi vor da băutura peste cap, cum se făcea în Comitat. Așa o să fac și eu, și vă invit și pe domniile voastre, celor care le place Tolkien!

Nu îndrăznesc să sper, dar dacă printre domniile voastre, dragi lupi, padawani și hobbiți, sau printre prietenii voștri se găsesc admiratori, fani ai operei lui J.R.R. Tolkien, poate edificăm și în România o ”Societate Tolkien” afiliată la societatea-mamă din Marea Britanie! Scrieți-mi pe email, dacă sunteți hotărâți! Repet, forumul nu mai există, pentru mine!

Haideți să ne gândim până mâine, noaptea este un sfetnic bun și mâine este, în definitiv, o altă zi!

BERBEC   Domeniul favorizat de stele este cel sentimental. În delicata zonă a emoțiilor, a dragostei, trebuie să ai când planuri bine întocmite, când să te laşi în voia pasiunii. Astăzi, fii pasional! Te miști repede, dar îți schimbi greu opiniile. Poate ar fi bine să lași încăpățânarea ta proverbială, să fii mai deschis și favorabil schimbării. În cantități mici, desigur! Rebelul Uranus este în continuare la tine în zodie (mulți ani) și îți induce trăiri și gânduri ciudate. Ca să nu mai pomenim de întâmplări. Ce mai, ai o viață interesantă, vorba chinezului!

TAUR   În limite generoase, astăzi poţi să reuşeşti în mai tot ce faci, deoarece ai o conjunctură favorabilă. Poți să ai un prim pas, un pas cu dreptul, în domeniul profesional, al muncii tale. O perioadă de timp care este propice pentru planuri de viitor. O veste bună poate fi urmată de una nu tot aşa de bună. Un alt Taur şi poate un Săgetător, un semn de foc, te ajută să treci o cumpănă. Un incident neplăcut în a doua parte a zilei poate fi evitat cu prudenţă şi respectarea regulilor. Mai ales cele de circulaţie. Străluceşti într-un grup, sau te bucuri de un eveniment social deosebit. Poate un spectacol, pe seară, poate s-au dezmorțit și artiștii. Ultimile ore ale perioadei, ale zilei, sunt favorabile evenimentelor sociale, sau pentru legarea unor noi prietenii.

GEMENI   Domeniul avantajat de conjunctură este cel al comunicării, dar, mare atenție la formă și conținut! Dacă ai de făcut un drum, sau eşti pe drum, te întorci acasă, eşti avantajat de stele. Nu te enerva, oricum nu este la îndemana ta rezolvarea problemei cu care te confrunţi. Singurul care se pricepe este Destinul. Aşteaptă. Mai aşteaptă! Un procent din Gemeni, unul mic, reuşeşte astăzi să mai facă o gafă. Dacă este cazul tău, recunoaşte că ai greşit şi cere-ţi iertare, aşa o să se simtă sufleţelul tău mai bine!  Nu te băga prea mult în viaţa altora ca să nu auzi proverbul preluat de olteni : „câinele moare de drum lung şi prostul de grija altuia!”.

RAC    E bine să ai mai multă ambiţie, dar astăzi să nu exagerezi cu efortul, cere ajutor de la cei din jurul tău. Trebuie să vrei să te simţi bine şi totul poate să fie armonios, cum îţi place ţie! Cheltuielile si veniturile sunt dezechilibrate in bugetul tau personal – in perioada zilei de astăzi vrei să cheltuieşti, nu glumă! Vezi dacă mai ai ce! Poţi să-ţi temperzi pornirea – de fiecare dată când vrei să cumperi ceva spune-ţi că o să găseşti ceva mai bun! Se poate să primeşti scurte vesti neaşteptate de la membrii familiei şi/sau de la prieteni.

LEU   Atenţie la unul dintre păcatele tale, mândria, vanitatea. Astăzi nu lua de bun ce spune primul venit. Mai multă prudenţă, verifică, ca să nu faci gafe dureroase, inutile şi păguboase! Totuși, o zi favorabilă, în special pentru activităţile de rutină. Toată ziua este plină de aspecte planetare bune, fiind o zi explicită, transparentă, aşa că fii foarte atent la semnalele care apar pe piaţă, în presă, de exemplu. Stelele au un moment de bunăvoinţă. Comunică cu prietenii. Veşti bune şi programe de distracţie, serbările iernii nu s-au terminat, încă!

FECIOARĂ   Ai o problemă care te obsedează de anul trecut, dar astăzi, pe o conjunctură favorabilă şi parcă împotriva logicii, printr-o abordare directă, te poţi lămuri dacă pierzi, sau câștigi! Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil. Nu da crezare tuturor zvonurilor, mai ales dacă se referă la rude, la familie, sau la prietenii buni, la anturajul apropiat, în general.  O perioadă plină de inspiraţie şi idei noi. Nu te implica în conflicte deschise cu Leii sau Berbecii, cu semnele de foc, în general.  Perioada iti este favorabilă, tot in general. Ziua de astăzi face să-ti crească energia, ceea ce se  traduce printr-un mare volum al activităţilor făcute cu entuziasm.  Încep să se profileze avantajele şi succesele eforturilor susţinute din ultima perioadă de timp, adică la petrecerile de Crăciun și Revelion.

BALANŢĂ   Cu toate că eşti în criză de timp, reuşeşti mai întotdeauna să salvezi situaţia, comunicând la timp, cu respect și politețe, unde eşti şi cât mai întârzii. Așa se face în lumea civilizată! Călătoriile sunt sub un semn fast. Transformări în bine ale relaţiilor cu prietenii, sau familia. Atenţie mărită la sfârşitul zilei când răbdarea iţi este pusă la încercare. Nativele din zodia Balanţei, mai ales, sunt astăzi avantajate.  O problemă personală îşi poate găsi rezolvarea, de asemenea, dar trebuie să dai dovadă de prudenţă şi discreţie. Sănătatea este la cote modeste, totuşi nu trebuie să te alarmezi, încă.

SCORPION  Trebuie să fii atent la ceea ce promiţi, sau la ceea ce spui că o să faci. Nu te lansa în declaraţii fără acoperire, la serviciu, sau în familie. Oricum, bunele intenţii se uită repede! Unele surprize plăcute, dar până la urmă previzibile – din partea rudelor apropiate, copiilor, sau a fraţilor mai mici. Pentru un procent din Scorpion: în scenariul pe care-l construiești lipsesc unele amanunte, dar fiind vorba de afaceri şi bani nu trebuie sa uiţi nici un detaliu. Orice început este greu şi nesigur, iar începutul anului 2017 nu face excepţie. Nu este o scuza pentru tine ca să nu te ţii de cuvant şi să schimbi permanent  regulile jocului! Mai multă consecvență!

SĂGETĂTOR   O zi norocoasă, care trece repede, aşa sunt lucrurile bune. Dacă ai început lucrul, fă ordine pe biroul tău, sau unde activezi, curăţenie la locul tău de muncă. Să începi anul în curățenie! Nu crede tot ce ţi se spune şi nu te lua după sfaturi. Propria inteligenţă şi intuiţia pot rezolva situaţia. Controleză anumite tendinţe extravagante, mai ales în domeniul cheltuielilor şi al promisiunilor gen „trec eu pe la tine” . Aminteşte-ţi că nu ai timp, este un început de an dens și cu multe neprevăzute. Schimbările bruşte de direcţie trebuie evitate, în viaţă, în afaceri, în dragoste ca şi pe şosea. Dar, afacerile personale sunt foarte bine aspectate, mai ales pe seară. Cu toate că cineva aşteaptă un răspuns de la tine, nu trebuie să te grăbeşti.

CAPRICORN  Ai început munca și multe probleme te asaltează. Ocupă-te de ele secvenţial, pe rând. Astăzi ocupă-te de problemele de familie, sunt avantajate. Primeşti un cadou neaşteptat, oricum, pentru un procent dintre Capricorni este ziua de naştere, sau o întâlnire neanunţată cu o persoană dragă. Seriozitatea şi consistenţa zodiei te ajuta sa faci faţă diversităţii de probleme şi să gaseşti soluţii, măcar temporare, pentru problemele cotidiene. Sănătatea este bună, atenţie la picioare, în special la genuchi, însă – iar cei din nordul ţării să fie atenţi la ceaţă şi la umezeală, ceva de natura elementului apă.  Să nu te aştepţi la prea mult ca să nu fii dezamăgit! Pe total, ziua de astăzi este o perioadă pentru reflecţii calme şi meditaţii liniştite pentru anul 2017 şi puţină distracţie în mijlocul acestei… activităţi susţinute.

VĂRSĂTOR   Azi ai o mare capacitate de concentrare a atenţiei, dar numai pe termen scurt. Eşti obosit după mâncarea grea şi nopţile nedormite. Odihneşte-te mai mult, nu intra încă la uzură, ia-o încet! Poţi evita, cu siguranţă, o situaţie neplăcută, prin amânarea unor întâlniri sau prin reprogramarea unor evenimente. În a doua parte a intervalului trebuie să dai dovadă de prudenţă şi chiar suspiciune în analiza unor veşti şi informaţii. Perioada zilei de astăzi nu este foarte rea, dar nici cea mai buna din viaţa ta! Mai este un aspect minor negativ, dar pe care îl interpretez ca pe o obosela cronică sau o oarecare stare de disconfort faţă de vreme, vremuri şi oameni. Așa este la început de an!

PEŞTI  Cu capul în nori, ești distrat și iei lucrurile în glumă. Foarte bine, e o abordare veselă pentru începutul anului, dar atenție în trafic, la circulație. Nu complica lucrurile, inutil! Nu încerca să controlezi evenimentele din viaţa prietenilor impunând date şi planuri de măsuri. Mai bine cască îndelung şi „fă frumos” ca un peştişor de aur în acvariu – vei găsi imediat pe cineva care să-ți ceară trei dorințe! Sanătatea este bună, atenţie, însă, la picioare, partea corpului de natura zodiei. Banii nu sunt excelent aspectaţi, dar o zi trece repede! Nu este o perioada foarte favorabila calatoriilor, sau schimbărilor majore. Nou, nou, dar nu tot ce este nou este şi mai bun!