Luptă în doi pentru finala cu Barack Obama

Luptă în doi pentru finala cu Barack Obama

Mitt Romney şi Rick Santorum s-au detaşat de ceilalţi pretendenţi în competiţia republicană pentru obţinerea învestiturii la prezidenţialele din toamnă.

Republicanul care îl va înfrunta pe Barack Obama la prezidenţialele din noiembrie va fi desemnat, cel mai probabil, dintre Mitt Romney şi Rick Santorum. "Super Marţea", ale­gerile primare maraton din zece state americane, de acum două zile, nu s-a încheiat, aşa cum mulţi se aşteptau, cu un învingător net al cursei interne republicane. Rezultatele celor zece scrutine, coroborate cu cele din alegerile interne organizate până acum, arată că lupta finală pentru învestitura par­tidului la prezidenţialele din toamnă se va da, mai mult ca sigur, între Romney şi Santorum. Romney, victorii duble

Fostul guvernator şi-a adjudecat, marţi, şase din cele zece scrutine, câştigând în statele Ohio, Virginia, Vermon, Idaho, Alaska şi Massachusetts, acesta din urmă fiind administrat de el între 2003 şi 2007. Santorum, fost senator de Pennsylvania între 1995 şi 2007, a ieşit învingător în trei state: Tennessee, Dakota de Nord şi Oklahoma. Newt Gingrich, cel care îi punea probleme lui Romney în cursa internă până acum o lună, a câştigat doar în statul Georgia. În total, Romney a câştigat în 14 state până în prezent, Santorum impunându-se doar în şapte.

"Voi obţine această nominalizare", le-a declarat încrezător Romney susţinătorilor săi din Boston, statul Massachusetts. El a câştigat însă la limită în faţa lui Santorum în Ohio, statul cel mai râvnit din competiţia de acum două zile şi un adevărat barometru în cursa internă pentru că toţi republicanii care au câştigat alegerile prezidenţiale până acum au câştigat şi primarele din Ohio.

Ne puteți urmări și pe Google News

Competiţie pentru indecişi

Ca număr de delegaţi pe care poate conta să-i susţină învestitura ca adversar al lui Obama la convenţia republicană din august, Romney dispune de 415, mai mult decât dublu comparativ cu Santorum. Pentru obţinerea învestiturii este nevoie de susţinerea a 1.144 delegaţi. Romney şi Santorum luptă acum pentru electoratul republican din pătura de mijloc a societăţii, care, potrivit sondajelor recente, constă în bună măsură din alegători indecişi, care oscilează între vederi liberale şi conservatoare. Alte patru state - Hawaii, Kansas, Alabama şi Mississippi vor avea alegeri primare în următoarele zece zile. "Preşedintele a rămas fără idei şi fără scuze. În 2012 va rămâne şi fără mandat. Azi avem prea multe datorii şi prea puţine oportunităţi.“ MITT ROMNEY, candidat republican <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/dopsYjpDd9I" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>