Cu o singură excepție, alegerea unui nou președinte a fost consecința unor negocieri de culise între grupările de putere. Tradiția comunistă a fost păstrată cu sfințenie de acest partid. Nu degeaba, PSD este demnul urmaș al PCR. Cine-și imaginează că între Liviu Dragnea și Rovana Plumb s-a dat o luptă dreaptă nu cunoaște cu adevărat acest partid. Am avut prilejul să fiu reporter acreditat la PSD timp de mai mulți ani și am înțeles cum funcționează. Doar în 2005, când Mircea Geoană l-a învins pe Ion Iliescu în ciuda tuturor pronosticurilor, în PSD a fost democrație. Celebra exclamație iliesciană ”Aveți grijă pe mâna cui lăsați partidul!” a fost, în fapt, strigătul unui politician care reclama public că învoielile de culise nu erau respectate.

De această dată, PSD nu a încălcat tradiția. Dacă Victor Ponta voia cu adevărat să-l învingă pe Liviu Dragnea nu o susținea pe Rovana Plumb, un lider fără anvergura necesară pentru a conduce PSD. Este, în primul rând femeie, iar misoginismul baronilor roșii este proverbial. Nu vor accepta niciodată să fie conduși de o femeie, în ciuda repetatelor recomandări de la Bruxelles. Ca să nu mai vorbim de misoginismul electoratului. Din start, Rovana Plumb a fost un candidat de sacrificiu. Singura ei misiune a fost să creeze iluzia că PSD e un partid democratic.

Adevărul este că, în momentul de față, niciun social-democrat nu putea să-l învingă pe Liviu Dragnea. Forțat de împrejurări, Victor Ponta a negociat cu el. Și-a păstrat astfel funcția de premier, grație și ajutorului consistent primit de la Gabriel Oprea. Dragnea este, în momentul de față, cel mai legitim lider să conducă PSD. Spre deosebire de Ponta, care a fugit de frica DNA în Turcia, Dragnea a stat în țară și a plătit pentru ”dârzenia” lui. A fost condamnat cu suspendare în Dosarul ”Referendumului”, un dosar devenit simbol în PSD. Orice activist social-democrat este convins că dosarul este 100% politic, iar Liviu Dragnea plătește pentru îndrăzneala de a se fi luptat cu ”dictatura Băsescu”.

Liviu Dragnea este, în momentul de față, candidatul de care PSD are nevoie. Mai exact, candidatul de care grupul infracțional organizat intitulat PSD are nevoie. El este cea mai credibilă căpetenie, îndrituit să conducă ofensiva anti-Justiție, pe care PSD, mai mult ca sigur, o va declanșa în Parlament. Pentru că proiectele de modificare a legislației penale nu au fost uitate în Parlament. La momentul potrivit vor fi scoase din sertare. Poate în septembrie, înainte ca Înalta Curte să judece recursul în Dosarul ”Referendumului”. Riscurile fiind mari, Liviu Dragnea are nevoie ca de aer de un Cod Penal mult mai prietenos cu infractorii.

Rămas premier, dar deconectat de la butoanele partidului, Victor Ponta nu va putea fi tras la răspundere că a organizat o nouă răzmeriță împotriva procurorilor și judecătorilor. Și el este direct interesat ca Justiția să fie pusă cu botul pe labe. În PSD, toți sunt fideli acestei cauze. Uitați-vă la jocul făcut de Valeriu Zgonea. Mai întâi, a dat un interviu în presa americană, în care s-a ”revoltat” că primii doi lideri ai PSD au probleme cu Justiția. Apoi, s-a încolonat în spatele lui Dragnea. Ce putem înțelege din acest comportament? Un singur lucru: PSD se pregătește să-și salveze penalii. Tandemul Dragnea-Ponta este speranța că acest lucru va deveni realitate. Nu e deloc o întâmplare că acest partid este condus de un condamnat penal și susține un premier urmărit penal. E o declarație de intenții. Urmează o toamnă fierbinte.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.