Lupta anti-SIDA, războiul de 25 de ani

Lupta anti-SIDA, războiul de 25 de ani

După un sfert de veac de la descoperirea virusului HIV, milioane de bolnavi nu au acces la tratamentele ce le-ar putea prelungi viaţa.

Un raport recent, citat de BBC News, arată că numai 31% din populaţia ţărilor sărace ori în curs de dezvoltare are acces la terapia antiretrovirală. Raportul mai arată că aproximativ 33 de milioane de oameni din întreaga lume trăiesc cu HIV, iar 2,5 milioane sunt nou infectaţi de-a lungul unui an. În România, peste 300 de cazuri noi se depistează anual, numărul bolnavilor ridicându-se la peste 15.000.

Deşi accesul la testele pentru depistarea HIV a devenit foarte facil, în continuare există mulţi oameni care nu ştiu dacă sunt sau nu infectaţi cu acest virus. „Împotriva epidemiei de HIV nu putem face decât să prevenim răspândirea infecţiei“, a atras atenţia Kevin De Cock, director în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Anul acesta, pe 5 iunie, se împlinesc 25 de ani de când un grup de medici francezi, de la Institutul Pasteur, a izolat virusul HIV.

„Cocktailuri“ de medicamente pentru bolnavi

Chiar dacă au trecut peste 20 de ani de la descoperirea HIV/SIDA, cercetă- torii spun că va mai dura mult timp până când va fi descoperit un vaccin împotriva acesei boli. „Aş fi dorit ca această «aniversare» să fi fost de fapt dedicată învingerii epidemiei“, a spus profesorul Luc Montaigner de la Institutul Pasteur din Paris, cel care a condus echipa de specialişti ce a publicat pentru prima oară informaţii despre virusul HIV, în revista americană „Science“.

Cercetătorii americani au făcut şi ei studii în domeniul HIV, ceea ce a permis elaborarea testelor de depistare a acestui virus prin probe de sânge.

În 1990, au fost lansate şi „cocktailurile“ de antiretrovirale, medicamente care permit ca SIDA să fie o boală cronică, şi nu o condamnare la moarte. Chiar dacă virusul este foarte agresiv, combinaţiile de antiretrovirale permit descoperirea de noi molecule care să lupte cu boala.

Cea mai mare provocare rămâne descoperirea unui vaccin împotriva HIV/SIDA, însă este greu de crezut că un astfel de produs va apărea curând pe piaţă, având în vedere faptul că virusul HIV este compus dintr-o mulţime de secvenţe genetice şi are o mare capacitate de multiplicare şi adaptare.

Un progres important în ceea ce priveşte accesul la tratament s-a făcut pentru gravidele infectate cu HIV. Anul trecut, 500.000 de femei însă rcinate, infectate cu HIV, au primit tratament, faţă de 350.000, în urmă cu doi ani.

SITUAŢIA ÎN ROMÂNIA 15.000 de bolnavi, peste 350 de cazuri noi pe an

În România, majoritatea pacienţilor care au nevoie de tratamente le primesc. Din 1998, Ministerul Sănătăţii, prin Comisia de Boli infecţioase şi de Luptă Anti-SIDA, a pus la punct programe naţionale prin care a sprijinit tratamentul gratuit al acestor bolnavi. „Din cele circa 15.000 de persoane diagnosticate cu HIV, în jur de 7.000 se află sub tratament.

Anul trecut au fost înregistrate peste 360 de cazuri noi. Pacienţii pot beneficia de asistenţă soicală, suport psihologic şi au un help-line unde pot cere gratuit informaţii“, spune Maria Georgescu, director executiv la Asociaţia Română Anti-Sida. Momentul din care un bolnav infectat trebuie să înceapă tratamentul este stabilit în funcţie de rezultatele analizelor.

„Şi în România, şi în lumea civilizată, nu se începe tratamentul imediat ce o persoană a fost descoperită cu boala. Momentul este ales în funcţie de criterii clinice, imunologice şi virusologice. În ţară, sunt şi bolnavi (de ordinul sutelor) care ar trebui să urmeze tratamentul, dar nu o fac: fie că nu au răbdare, fie se simt prea bine şi nu-l găsesc justificat sau spun că nu-l tolerează“, explică medicul Sorin Petrea, coordonator programe HIV-SIDA pentru copii la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş“.

ISTORICUL HIV/SIDA

Dispute între francezi şi americani asupra paternităţii virusului

5 iunie 1981 - cinci homosexuali sunt depistaţi cu o formă rară de pneumonie, afecţiune care apăruse pe fondul contractării virusului HIV;

1983 - un grup de medici şi cercetători francezi izolează virusul şi îl numesc LAV (virusul limfoadenopatiei); la scurt timp publică un articol despre descoperirea lor în revista „Science“;

1984 - şi cercetători americani izolează virusul şi îl numesc HTLV - III; începe o polemică franco-americană în ceea ce priveşte descoperirea virusului;

1985 - apar testele pentru diagnostic;

1986 - virusul ia numele de HIV (virusul imunodeficienţei umane) şi se descoperă primul medicament pentru tratamentul bolii;

1991 - izbucneşte un scandal în Franţa după ce se descoperă sânge contaminat cu HIV folosit pentru transfuzii.

Ne puteți urmări și pe Google News